Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien atbalstīja priekšlikumu no 18 līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus.

Šādu priekšlikumu likumprojektam "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" uz otro lasījumu bija iesniedzis deputāts Jānis Upenieks. Deputāts norādīja, ka smēķēšana tieši jauniešu un nepilngadīgo vidū ir nopietna problēma. Viņš savu priekšlikumu pamatoja arī ar to, ka dažkārt nepilngadīgajiem cigaretes nopērk nedaudz vecāki draugi vai skolasbiedri, bet no tā nepieciešams izvairīties.

Par šo priekšlikumu un arī ierosinājumiem, kas paredz, iegādājoties tabakas izstrādājumus, obligāti uzrādīt dokumentus jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, vēl paredzētas diskusijas ar iesaistītajām pusēm, proti, Saeimas Juridisko biroju, priekšlikumu autoriem, biznesa pārstāvjiem un citiem.

Par ierosinājumu obligāti uzrādīt dokumentus līdz 25 gadu vecumam komisijas deputāti otrdien vēl nebalsoja.

Par priekšlikumu aizliegt pārdot cigaretes cilvēkiem, jaunākiem par 21 gadu, deputāti varēs balsot arī Saeimas plenārsēdē, izskatot šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Kopumā likumprojektam uz otro lasījumi ir iesniegti 30 priekšlikumi, daļa no kuriem arī paredz palielināt vecumu, no kura drīkst iegādāties tabakas izstrādājumus. Daļu no ierosinājumiem iesniegusi arī Latvijas Ārstu biedrība, kurai nav priekšlikumu iesniegšanas tiesībām, tāpēc deputāti dažus no tiem iesniedza arī savā vārdā.

Kā ziņots, šis likumprojekts paredz aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz publisko ēku vai būvju balkoniem un lodžijām un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!