Foto: PantherMedia/Scanpix
Ķekavas novadā veiksmīgi tiek realizēta programma, kuras mērķis ir ierobežot klaiņojošu bezsaimnieku kaķu vairošanos un aprūpi tam nepiemērotās vietās. Šobrīd ar iedzīvotāju līdzdalību ir apzinātas lielākās kaķu kolonijas, pateicoties tam, regulāri notiek klaiņojošo dzīvnieku sterilizēšana un atbrīvošana no parazītiem, informē pašvaldībā.

Ielas kaķi ir kļuvuši par ierastu un ne reti pat traucējošu parādību daudzdzīvokļu namu apkārtnē. Šī iemesla dēļ pašvaldība veic pārrunas ar kaķu aprūpētājiem, lai apzinātu tās vietas, kur nepieciešams uzstādīt kaķu barošanai paredzētas mājas. Līdzīga iecere ir realizēta Titurgā, bet, iestājoties siltākam laikam, kaķu mājas tiks uzstādītas arī citviet novadā. Pēc iedzīvotāju lūguma tas netika darīts ziemā, jo kaķi ir pieradināti pie siltiem pagrabiem un ir vajadzīgs laiks, lai mainītu ieradumus. Jāpiebilst, ka līdztekus jaunu barošanas vietu izveidei kaķu iespējas mitināties pagrabos tiks ierobežotas.

Lai izvēlētos piemērotas vietas kaķu mājām, pašvaldības darbinieki konsultējas ar tiem iedzīvotājiem, kuri aprūpē klaiņojošos dzīvniekus. Svarīgi, lai process turpinātos jaunajās barošanas vietās, jo pretējā gadījumā kaķu ieradumus mainīt neizdosies, un tie turpinās mitināties pagrabos un gaidīs ēdienu līdzšinējās vietās. Kur ēdiens, tur izsalkušie dzīvnieki. Pārceļot barošanas vietu, pārcelsies arī kaķi. Kaķu mājas ir lielisks risinājums, lai varētu turpināt iesākto un vienlaikus izvairīties no konfliktiem ar iedzīvotājiem, kas nevēlas redzēt ielas kaķus koplietošanas telpās un barošanai paredzētus trauciņus pie ieejas durvīm.

Aprūpētāji sniedz būtisku atbalstu pašvaldībai, ne vien barojot dzīvniekus, bet arī ziņojot par jaunpienācējiem, kurus nepieciešams sterilizēt, lai ierobežotu vairošanos.

Kā tad atpazīt nesterilizētu klaiņojošu bezsaimnieka kaķi? Siksniņa ap dzīvnieka kaklu liecina, ka tam ir saimnieks un atbildība par savu mīluli jāuzņemas viņam. Bet, ja siksniņas nav, uzmanība jāpievērš ausīm – ja vienai no tām ir nogriezts stūrītis, tad šis dzīvnieks jau ir pabijis uz operācijas galda un tagad bez raizēm var turpināt savas mežonīgās gaitas. Bet, ja austiņas veselas, par šo kaķi vajadzētu paziņot, zvanot pašvaldības darbiniekiem pa tālruni 67847163 vai Reģionālajai pašvaldībai policijai ( tālr. 67937102).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!