Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Andris Bērziņš, tiekoties ar veselības ministri Ingrīdu Circeni, aicināja palielināt finansējumu veselības aprūpei straujāk nekā pašlaik to iecerējusi Veselības ministrija, informēja prezidenta preses dienests.

Prezidents tikās ar ministri, lai detalizēti iepazītos ar ministrijas plāniem veselības aprūpes finansējuma palielināšanai, tai skaitā, plānotajām izmaiņām mediķu darba samaksā, lai pakāpenisko paceltu mediķu algas vismaz pirmskrīzes līmenī.

Uzklausot veselības ministres izklāstīto ieceri gada laikā panākt algu pieaugumu mediķiem par 17% visām amata grupām un ik gadu veselības aprūpes finansējumu palielināt par 0,2% no IKP, lai 2020.gadā sasniegtu 4,5% no IKP, Valsts prezidents pozitīvi novērtēja plānoto un atzina, ka tā ir tikai minimāli nepieciešamā summa, kas nebūt nav pietiekama, vērtējot veselības aprūpes situāciju valstī kopumā.

Veselības ministre informēja, ka jau nākamnedēļ valdības vērtējumam nodos veselības obligātās apdrošināšanas koncepcijas projektu, kas paredz no 2014. līdz 2020.gadam sasniegt vidējo darba samaksu ārstiem 1391 lata apmērā (pirms nodokļu nomaksas), bet ārstniecības un pacientu aprūpes personām - 836 latu apmērā (pirms nodokļu nomaksas). Līdz ar to plānotais nepieciešamais papildu finansējums tuvākajam gadam būs 40 miljoni latu, no kura aptuveni puse paredzēta pirmajam algu palielinājuma posmam, kas ir līdz 613 latiem (pirms nodokļu nomaksas) ārstiem un līdz 367 latiem (pirms nodokļu nomaksas) ārstniecības un veselības aprūpes personām. Pārējie prasītie 10 miljoni tiks novirzīti kompensējamajiem medikamentiem, un 10 miljoni latu iekļauti tarifā, lai nosegtu pieaugošās izmaksas, ko galvenokārt sastāda energoresursu cenu pieaugums.

"Atbalstu šo ieceri pilnībā, bet uzskatu, ka pieaugums ir tomēr plānots par mazu, ja salīdzinām kaut vai ar mūsu kaimiņvalstīm. Beidzot ir jābūt ilgtermiņa stabilam un prognozējamam finansējumam veselības aprūpei Latvijā, jo veselība ir nozīmīga ikvienam no mums. Arī mediķu darba apmaksas sistēma nekādā veidā nav samērojama ar ārstu izglītības ilgumu un darba atbildības līmeni," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš šo jautājumu plāno pārrunāt arī trešdien iknedēļas sarunā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!