Foto: LETA
Dziesmu un deju svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājam diriģentam Mārim Sirmajam bieži gribas Dziesmu svētku koncertu klausītājiem vaicāt - "kāpēc tu te atnāci: aliņu iedzert? šašliku apēst?", otrdien Latvijas Radio atzina Sirmais.

Viņš sacīja, ka daļa sabiedrība uzskata, ka doties uz koncertiem ir viņu pienākums un, turp aizejot, dzer alu un ēd šašliku. Tāpēc vislielāko žēlumu diriģentā rada tas, ka tie cilvēki, kuru audzināšana, estētiskās prasības liek viņiem vēlēties svētkos nokļūt un tos izbaudīt, uz koncertiem netiek.

Sirmais atzinīgi vērtēja ārvalstu tūristu dalību svētkos, jo, galvenokārt, ārvalstnieki piedzīvojot šoku, dzirdot, kā vairāki tūkstoši cilvēku dzied tik saskaņoti.

Vaicāts par straujo svētku biļešu izpārdošanas tempu, Sirmais sacīja, ka tas liecina par totālu izsalkumu pēc kultūras vai apliecinājumu, ka latvietis, "kurš daudz par ko gānās", tomēr grib būt klāt šajos svētkos un alkst pēc "tīrības sajūtas".

Savukārt jautājumā par ielūgumiem valsts augstākajām amatpersonām, Sirmais sacīja, ka viņš piekristu tam, ka ielūgumi tiek mākslinieciskajiem vadītājiem, kas gadiem strādājuši pie svētkiem, vai arī pašām augstākajām amatpersonām - bijušajiem valsts prezidentiem, tagadējam prezidentam, Ministru prezidentam, bet Sirmais šaubās, vai to saņēmēju lokam jābūt tik plašam, kā noteikts patlaban.

Jau vēstīts, ka vairums Saeimas deputātu neizmantos tiem piedāvātos bezmaksas ielūgumus uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu, ņemot vērā sabiedrības lielo interesi un biļešu deficītu, noskaidroja portāls "Delfi", apvaicājot frakcijas.

Saskaņā ar XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku padomē apstiprināto svētku biļešu politiku 12% no kopējā biļešu skaita ir ielūgumi, no tiem 466 ielūgumi - valsts augstākajām amatpersonām, tostarp 100 Saeimas deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!