Foto: LETA
Ogres pilsētas teritorijā pali pagaidām vēl nav sākušies, taču atbildīgie dienesti ir gatavi reaģēt ūdens līmeņa paaugstināšanās gadījumā, pastāstīja Ogres novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs.

Sapožņikovs norādīja, ka šonakt ap plkst.2 ūdens līmenis uz brīdi pacēlies virs kritiskās robežas Lielpēču apkaimē, kur atrodas hidroloģisko novērojumu stacija. Ogres upes ūdens appludinājis vienu pirtiņu, taču drīz vien līmenis atkal nedaudz nokrities, jo pa nakti bijis sals.

Pagaidām upes augštecē ledus iešana vēl nav sākusies, tāpēc kritiski ledus sastrēgumi upē vēl neveidojas un situācija ir mierīga, tomēr atbildīgie dienesti ir gatavi ārkārtas situācijai, kas iestāsies, kad sasalušie ledus krāvumi sāks kustību lejup pa upi un sasniegs vietu Ogres pilsētā, kur sestdien tika spridzināts ledus.

"Situācija mainās ik brīdi un ik stundu. Tas būtu liels dabas brīnums, ja Daugava būtu vaļā līdz pat jūrai un viss ledus izietu bez problēmām," norādīja Sapožņikovs.

Kā ziņots, Ogres novada Ogresgala pagastā pie Lielpēčiem vakar novērota ūdens līmeņa celšanās Ogres upē. Pēc Ogres HES īpašnieku iniciatīvas nekavējoties paceltas visas hidroelektrostacijas slūžas, lai nodrošinātu ūdens caurplūdi un novērstu teritorijas applūšanu.

Ogres upe šoziem aizsalusi līdz gruntij, tāpēc vakar vairākos Ogres upes posmos kilometru garā joslā starp četriem tiltiem tika veikta ledus spridzināšana, lai nodrošinātu ūdens caurplūšanu.

Sapožņikovs norādīja, ka ūdens līmeņa celšanās pie Lielpēčiem ir pirmais signāls plūdu draudiem, taču pagaidām situācija tiek kontrolēta un civilās aizsardzības dienestu rīcībā nav informācijas par applūdušām teritorijām. Arī dārzkopības sabiedrības teritorijā, kas pavasaros mēdz applūst, pagaidām plūdu draudu nav.

Pašvaldības pārstāvis gan piebilda, ka Ogres augštecē ledus iešana vēl nav sākusies un Lielpēčus sasniedzis tikai ūdens no pietekām. Sarežģītāka situācija varētu izveidoties, kad ledus sakustēsies un upes līkumos un sašaurinājumos sāks veidoties sastrēgumi.

Kā ziņots, Ogrē lejpus Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģisko novērojumu stacijai izveidojies ledus sastrēgums - daļa ledus ir nogrimusi un ūdens tek pa ledus virsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!