Foto: F64
Trešdien plkst. 9.20 "Olainfarm" pērn atklātajā nitrofurointīna ražošanas iecirknī Olainē, Rūpniecības ielā 5, notikusi toluola tvaiku izraisīta eksplozija. Tajā ir divi cietušie, kuri nekavējoties tikuši nogādāti tuvākajā slimnīcā, informēja uzņēmums.

Trieciena rezultātā ir izsisti ražotnes logi, pagaidām darbs traucēts divos ražošanas iecirkņos. Pārējā rūpnīca turpina darboties ierastajā režīmā. Eksplozija nav radījusi piesārņojumu videi, tās iemesli tiek izmeklēti. Uzņēmums rūpējas, lai cietušie darbinieki un viņu ģimenes saņemtu visu nepieciešamo atbalstu un palīdzību.

Ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradās ap pulksten 9:21 un, apsekojot teritoriju, secināja, ka nekas nedeg. Taču pirmā ceha trešajā stāvā glābēji atrada divus cietušos – vīrieti un sievieti, kuri nodoti mediķiem, portālam "Delfi" pastāstīja glābēju pārstāve Inga Vetere. No teritorijas evakuēti pārējie cilvēki, teritorija ir norobežota. Ap pulksten 11:08 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests notikuma vietu pametis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša portālam "Delfi" apliecināja, ka negadījumā cietis kāds vīrietis un sieviete. Abi cietušie ar dažādiem roku un kāju lūzumiem nogādāti slimnīcā.


Traumas, visticamāk, esot gūtas eksplozijas rezultātā.

Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs pastāstīja, ka postījumi esot diezgan lieli. Telpā, kurā notika sprādziens, gan neesot atradies neviens cilvēks.

Cietušais vīrietis atradies blakus telpā. Negadījumā izsprāgušas telpu atdalošās durvis un viņu traumējušas. Savukārt sieviete sprādziena brīdī atradusies kāpņu telpā un guvusi apdegumus. Tie neesot ķīmiski.

VDI šobrīd pārbauda, kāpēc sprādziens radies, ir versija, ka tvaika katlam nav nostrādājis drošības mehānisms un tāpēc spiediens katlā uzkāpis pārlieku augsts.

Savukārt Olaines pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Inta Purviņa portālam "Delfi" pastāstīja, ka šobrīd izmeklēšanas darbi uz vietas esot beigušies un vides pārvalde izskatot iegūtos materiālus. Nekādas kaitīgu vielu noplūdes vai apdraudējums apkārtējai videi šobrīd neesot konstatēts.

Biržas "NASDAQ OMX Riga" valde šorīt pēc "OlainFarm" lūguma apturēja tirdzniecību ar zāļu ražotāja akcijām, taču līdz ar cenu ietekmējošās informācijas atklāšanu plkst. 11.40 tirdzniecību atkal atjaunoja.

Jau ziņots, ka "OlainFarm" koncerns 2012.gadā ir uzstādījis jaunu peļņas rekordu, nopelnot 9,75 miljonus latu, kas ir par 41% vairāk, nekā 2011.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 6,91 miljoni latu.

Būtiskākie "OlainFarm" darbības virzieni ir gatavo zāļu formu ražošana un aktīvo farmaceitisko vielu un farmācijā izmantojamo ķīmisko vielu ražošana. Uzņēmums dibināts 1972.gadā.

Šā gada sākumā uzņēmumā strādāja 912 darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!