Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" šogad reģistrēts pirmais gadījums, kad cilvēkam noņemta piesūkusies ērce, informēja Rīgas Austrumu slimnīca.

Mediķi otrdien snieguši palīdzību kādam Pierīgas iedzīvotājam, kuram noņemta piesūkusies ērce. Tā kā cilvēks nav vakcinējies pret ērču encefalītu, viņš nodevis ērci laboratoriskai pārbaudei, lai uzzinātu, vai nav kukainis inficēts ar encefalīta vīrusu.

Palīdzību stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" šajās dienās meklēja arī kāds cilvēks, kuram, iespējams, jau pirms vairākām dienām, bijusi piesūkusies ērce. Šis cilvēks vērsās pie infektologiem, jo ap iespējamo ērces piesūkšanās vietu, pamanījis apsārtumu. Mediķi konstatēja Laima slimības (ko arī pārnēsā ērces) agrīno formu. Infekciju izraisījusi ar borēliju (Laima slimības izraisītāju) inficēta ērce.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" speciālisti uzskata, ka, ņemot vērā laika apstākļus, ērču aktivitāte iezīmējusies vēlāk nekā citus gadus. Piemēram, pagājušajā gadā pirmā cilvēkam piesūkusies ērce tika noņemta jau 23.martā.

Ērces parasti parādās un liek par sevi manīt, tiklīdz gaisa temperatūra sasniedz +5 grādus pēc Celsija, bet masveidīgi tās kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +5 grādus, tomēr atsevišķas ērces var aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras vietās, kur sniegs jau nokusis. Ērču aktivitātes periods parasti ilgst no marta līdz oktobrim, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks.

Mediķi norāda, ka gada sākums ir atbilstošākais laiks, lai sagatavotos aktīvās atpūtas sezonai, dārza un meža darbiem, saņemot poti pret ērču encefalītu. Cilvēki aicināti sekot līdzi savam vakcinācijas kalendāram un nepalaist garām noteiktos revakcinācijas termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!