Foto: DELFI Aculiecinieks

Valdība pirmdien nolēma izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, lai, pieaugot plūdu apdraudējumam, dotu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) un Valsts policijai tiesības piespiedu kārtā evakuēt arī tos cilvēkus, kuri atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Pagaidām ārkārtas situācija izsludināta uz vienu nedēļu, bet nepieciešamības gadījumā valdība varēs lemt par ārkārtas stāvokļa režīma pagarināšanu.

Lēmums par ārkārtas stāvokli paredz, ka pašvaldībām kopā ar Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu būs jānodrošina iedzīvotāju piespiedu evakuācija un pamesto ēku apsargāšana.

Tāpat valdību lēmums paredz, ka pašvaldībām ir tiesības pieprasīt un izmantot robežsardzes un armijas rīcībā esošo tehniku, žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Izsludināt ārkārtas stāvokli Daugavpilī un Daugavpils novadā pirmdien rosināja Krīzes vadības padome.

Skaidrojot Krīzes vadības padomes pieņemto lēmumu, premjers un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) norādīja, ka citos novados, ko skāruši plūdi, ārkārtas situāciju nav nepieciešams izsludināt, jo tajos dienestiem bijis iespējams darboties atbilstoši Civilās aizsardzības likumā noteiktajam, savukārt Daugavpils novadā varētu būt nepieciešamība dot dienestiem iespēju rīkoties atbilstoši Ārkārtas situāciju likumā paredzētām iespējām, kas ir plašākas -, piemēram, var evakuēt cilvēkus piespiedu kārtā, var ienākt privātīpašumos, lai tos apsekotu un tml.

Dombrovskis pavēstīja, ka pašvaldību prasības par papildu līdzekļiem saistībā ar plūdu nodarītajiem zaudējumiem apkopos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un pirms prasību apmierināšanas izvērtēs Finanšu ministrija (FM). Pagaidām šīs summas neesot aplēšamas, jo vairākas pašvaldības šos datus vēl apkopo, taču summas būšot "samērā ievērojamas", teica premjers.

Savukārt Kozlovskis (RP) pavēstīja, ka atbilstoši VUGD sniegtajai informācijai ūdens līmeņa celšanās maksimums sagaidāms ap plkst.14:00, kad pa Daugavu iepeldēs palu ūdeņi no Baltkrievijas puses.

Kozlovskis arī pastāstīja, ka piespiedu evakuācija varētu būt attiecināma uz vairākiem simtiem cilvēku applūdušajās teritorijās, kā arī viņu saimniecības esošajiem dzīvniekiem un mājlopiem.

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) skaidrojums par ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā. Audio:


Jau vēstīts, ka ūdens līmenis Daugavā pa nakti ir turpinājis kāpt un pirmdienas rītā Daugavpilī pārsniedzis bīstamo robežu.

Daugavpilī ūdens līmenis ir virs bīstamā līmeņa, tāpēc jau svētdien vakarā uz Daugavpili nosūtīts papildu glābšanas aprīkojums, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams sniegt operatīvāku palīdzību. Nakts laikā ūdens līmenis Daugavā esot palielinājies par 23 centimetriem. Tāpat ūdens līmenis turpina palielināties Aiviekstē un Gaujā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!