Foto: LETA

Pašreizējās koalīcijas partneri "Vienotība" sākuši nomelnošanas kampaņu pret Nacionālo apvienību (NA), savukārt Reformu partija (RP) savus vēlētājus ir pievīlusi un drīz savu ceļu beigs, savukārt gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās prokremliskie politiskie spēki gatavojas pārņemt varu visās lielākajās Latvijas pilsētās – šādu ainu uz notikumiem Latvijas politiskajā arēnā intervijā "Neatkarīgajai" uzzīmējis NA līderis Raivis Dzintars.

Atsaucoties uz deputāta Dāvja Stalta aiziešanu no NA frakcijas un tās saistīšanu ar NA atbalsta trūkumu viņa iecerei vadīt parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar Ķemeru sanatorijas pārņemšanu, Dzintars teica, ka tā esot daļa no "Vienotības" sāktās NA nomelnošanas akcijas.

"Paskatieties, kas nāca klajā ar paziņojumiem, ka Dāvim Staltam jāvada šī Ķemeru izmeklēšanas komisija! Tā bija Reformu partija. Un – nav ko liegties: mūsu rīcībā ir informācija, ka Vienotība gatavojas veikt nomelnošanas kampaņu pret NA. Ne visi "Vienotības" biedri par to informēti, ne visi to atbalsta, bet šīs informācijas ietvaros mēs jau aizpagājušonedēļ zinājām, ka Dāvis Stalts ies projām tieši ar šādiem ieganstiem. "Vienotībā" tika pausts, ka šādas Stalta darbības ir jāatbalsta un ka tas ir instruments cīņai pret NA kā pret būtiskāko "Vienotības" konkurentu," NRA klāstīja Dzintars.

Savukārt, skaidrojot NA un RP redzējuma atšķirības, viņš teica, ka RP "vienkārši ir tāda organizācija, kura pārstāv ideoloģiju, kas ir ļoti tāla no latviskām vērtībām, vēl jo vairāk – no nacionālisma, tāpēc tā drīzāk ir antagoniska mūsu akceptētajām vērtībām. Bet tāds acīmredzot ir sabiedrības spogulis: kādi deputāti ir ievēlēti, tāda proporcionāli ir arī sabiedrība. No otras puses – tomēr ir bijusi cilvēku muļķošana, jo Zatlera tanki un iešana kopā ar "Saskaņas centru" daudziem vēlētājiem bija pārsteigums. To tagad redzam pēc RP krītošajiem reitingiem: vilšanās šajā partijā ir milzīga."

Dzintars arī kritizējis RP pārraudzībā esošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un "Vienotības" politiķes Lolitas Čigānes virzīto ideju neļaut darboties pašvaldībā deputātiem, pret kuriem sākta kriminālvajāšana par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem. Koalīcijas partneri priekšvēlēšanu gaisotnē Ventspils mēru Aivaru Lembergu izvēlējuši kā ienaidnieka tēlu, ko apkarot.

"Tas izskatās pēc Reformu partijas un daļas "Vienotības" priekšvēlēšanu populisma: ir izvēlēts ienaidnieka tēls, un tas ir Lembergs, varbūt plašākā nozīmē tas, ko varētu tēlaini apzīmēt ar "muižu dedzināšanas" alku apmierināšanu. Tomēr ir jādomā arī par sekām, un šāda karošana nedrīkst būt pašmērķis. Varbūt Reformu partijai, lai noturētos uz ūdens, galvenais mērķis tiešām ir Lemberga iznīcināšana, bet mums visiem jādzīvo arī pēc šīm pašvaldību vēlēšanām, un jautājums ir tikai tāds: vai netiks radītas tādas likuma normas, kuru dēļ cietīs absolūti nevainīgi cilvēki? Par to, cik Lembergs vainīgs vai nevainīgs, lems tiesa, bet vai šādā veidā politiskai iznīcināšanai netiks pakļauti cilvēki, pret kuriem tiks safabricētas lietas? Viņi taču faktiski tiks sodīti vēl pirms tiesas sprieduma!" politiķis klāstījis.

"Kas attiecas uz Lembergu, tad, manuprāt, vienīgais, kā viņu var uzvarēt, ir tiesiskais ceļš, bet, ja runājam par politisko uzvaru, tad tā ir uzvara vēlēšanās. Lai [vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds] Sprūdžs kopā ar ["Vienotības" frakcijas deputāti] Lolitu Čigāni taisa sarakstu Ventspilī un pārliecina ventspilniekus, ka Lembergs nevar būt pilsētas pārstāvis. Taču ja ar jaunradīta, īpaša likuma spēku tiek novākts konkurents, kurš var patikt vai nepatikt, bet par kuru balso liela daļa ventspilnieku, sekas var būt arī nepatīkamas. Vienudien upuris ir Lembergs, citudien tas var būt jebkurš cits politiķis, kas nepieder tā brīža valdošajai politiskajai elitei," viņš turpinājis.

Savukārt 1.jūnijā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kontekstā NA visvairāk uztraucot "Saskaņas centra" un prokremlisko spēku stratēģija: vispirms jāuzvar lielajās pašvaldībās, tad jāuzvar Saeimas vēlēšanās, jo, "lai apkalpotu prokremlisko pašvaldību vadītāju intereses, ir vajadzīgi sadarbības partneri parlamentā", kas ir "tāda kā Latvijas ielenkšana," uzskata Dzintars.

Turklāt "atsevišķas vēstniecības" varētu dot mājienus par NA izmešanu no pašreizējās valdības koalīcijas, kas varētu likties vilinoši, jo NA ir pārāk nepakļāvīgs partneris.

"Bet kas notiks tālāk? Ja RP pilnībā izšķīst un aiziet pie "Vienotības", pazūd visas sarkanās līnijas. Ja nē, tad tā ir mazākuma valdība. Līdz nākamajām vēlēšanām tai noturēties būtu grūti," viņš paudis.

Koalīciju pašreiz veido 56 deputāti, tostarp 20 "Vienotības", 16 Reformu partijas deputāti, 13 parlamentārieši, NA rindas pametušais Stalts, kā vēl seši pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!