Foto: DELFI Aculiecinieks
Ūdens līmenis Gauja pie Carnikavas cēlies, taču līdz kritisko atzīmi nav sasniedzis, un pašvaldība aicina nedramatizēt situāciju, vēsta vietējais ziņu portāls "Apriņķis.lv".

Par to, ka pazudusi elektrība vai plūdu dēļ būtu jāveic evakuācija, neviens iedzīvotājs pašvaldībā vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā nav vērsies, Carnikavas novada pašvaldības izpilddirektors Imants Pastors aicina nedramatizēt pašreizējo situāciju.

Ceturtdien vakarā pēkšņi paaugstinājās ūdens līmenis Gaujā Carnikavas novada Siguļos, taču naktī uz piektdienu līmeņa paaugstināšanās apstājās un prognozes par to, ka varētu applūst desmit mājas, nav piepildījušās.

"Salīdzinājumā ar situāciju ceturtdien sešos vakarā šobrīd ūdens līmenis ir cēlies par septiņiem centimetriem. Šobrīd tas rāda 2,12 metrus, bet kritiskā atzīme pie Gaujas dzelzceļa tilta ir 2,30 metri," precizē I Pastors.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iespējamā apdraudējuma novēršanai ceturtdien lūdza Nacionālo bruņoto spēku (NBS) palīdzību. Plūdu draudu novēršanā tika iesaistīti 25 kājnieku brigādes karavīri un divas automašīnas. Karavīri norobežoja iespējami applūstošās teritorijas ar smilšu maisiem un ūdens atsūknēšanu ar motorsūkņa palīdzību. Izveidotie vaļņi pildīja savu funkciju, taču pēc apsekošanas piektdien no rīta konstatēts, ka nepieciešama viena vaļņa pagarināšana, jo upes ūdens ir izlauzis sev jaunu ceļu.

"Tie ir tikai darbi, lai samazinātu plūdu riskus, un šobrīd reāla apdraudējuma iedzīvotājiem nav. Dzirnupes iela Siguļos pārplūst katru gadu, un tiem nedaudzajiem cilvēkiem, kas tur dzīvo pastāvīgi, tas nav nekāds pārsteigums," pēc piektdien notikušās Carnikavas civilās aizsardzības komisijas sanāksmes pavēstīja  Pastors. 

"Gaidām ūdeņus no Cēsīm, skatīsimies, kā mainīsies apstākļi. Ja ūdens līmenis celsies, turpināsim darbus pie dambja stiprināšanas. Situācijai vienā Gaujas krastā seko līdzi VUGD, otrā krastā – Carnikavas pašvaldības aģentūra "Carnikavas Komunālserviss". Iedzīvotāji, kas varētu būt apdraudēti plūdos, ir apzināti un informēti," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Pastors. 

Ūdens līmeņa paaugstināšanās Gaujā novērota arī kaimiņu novadā Ādažos. Pašvaldības policijas priekšnieks Oskars Feldmanis pastāstīja, ka ceturtdien pa dienu līmenis turējies pie 3,95–3,98 metru atzīmes, bet piektdien no rīta bijis jau 4,12 metri, kas ir šāgada rekords.

"Ceturtdien vakarā līmenis diezgan strauji pacēlās, bet pēc tam turējās. Nedaudz applūdis līkumotais ceļš uz Garkalni, taču tas ir izbraucams un situācija nav kritiska. Augsts ūdens līmenis ir arī Vējupē. Vietās, kur varētu būt nopietnāks apdraudējums, piemēram, pie Ādažu kultūras centra, ir izlikti smilšu maisi. Pašvaldība spriež, kur nepieciešamības gadījumā tos varētu izvietot vēl," situāciju skaidroja  Feldmanis.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka Gaujā joprojām ir vērojamas ūdens līmeņu svārstības. Līdz ceturtdienas vakaram ūdens līmenis posmā no Siguldas līdz Carnikavai bija cēlies par 11 līdz 30 centimetriem, bet upes augštecē līmenis pazeminājies par pieciem līdz 22 centimetriem.

Šobrīd Gauja ir vienīgais glābēju "rūpju bērns", jo pārējās upēs ūdens līmenis krītas vai ir stabils.

Kā ziņots, Gaujā joprojām ir vērojamas ūdens līmeņu svārstības, bet pārējās upēs ūdens līmenis lēnām krītas, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Gaujā līdz ceturtdienas vakaram ūdens līmenis posmā no Siguldas līdz Carnikavai cēlies par 11 līdz 30 centimetriem, bet upes augštecē līmenis pazeminājies par pieciem līdz 22 centimetriem.

Iespējamā apdraudējuma novēršanai VUGD lūdzis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) palīdzību.

Aprīļa vidū Latviju piemeklēja plaši plūdi, dramatiskākā situācija izveidojās Ogrē, Daugavpils apkaimē, Pļaviņās. Daugavpilī un Daugavpils novadā uz nedēļu izsludināta ārkārtas situācija, valdība arī nolēmusi palīdzēt plūdos cietušajām pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!