Foto: DELFI
Plānots, ka 10.maijā Studiju virzienu akreditācijas komisija sāks to studiju virzienu akreditāciju, kuros iekļautas studiju licencētas, bet neakreditātas programmas, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Patlaban ministrija, konsultējoties ar augstākās izglītības jomas ekspertiem, praktiķiem un dažādu institūciju pārstāvjiem, izstrādā metodiku, pēc kuras tiks izvērtēti studiju virzieni. Studiju virzienu novērtēšanas organizatoriskā procesa metodiku plānots apstiprināt Studiju virzienu akreditācijas komisijas sēdē 10.maijā.

Šajā dienā pēc Studiju virzienu akreditācijas komisijas sēdes plkst.15 plānots preses brīfings, kurā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiks informēti par studiju virzienu akreditācijas procesu un gaitu.

Jau vēstīts, ka IZM pati šogad veiks studiju virzienu, kā arī augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu, - to paredz 25.aprīlī valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju. Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā. Noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu studiju virzienu akreditācijas norisi organizē IZM vai tās pilnvarota institūcija.

Tādējādi ministrija uzņemtos funkcijas, kuras bija paredzēts deleģēt Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūrai ASIIN.

Prioritāri akreditācija tiks nodrošināta tām 54 studiju programmām, par kuru īstenošanu izsniegta licence, bet kurām nav veikta pirmreizējā akreditācija.

Studiju akreditācijas komisijā deleģēti pārstāvji no IZM, Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Koledžu asociācijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Studentu apvienības, Rektoru padomes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Kultūras ministrijas, Veselības ministrijas un Zemkopības ministrijas. Studiju akreditācijas komisijas vadītāja ir IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece Inese Stūre, bet komisijas priekšsēdētājas vietnieks - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Andris Vanags.

Ministrijas piedāvātais nākotnes risinājums par to, kā notiktu regulārās akreditācijas, varētu būt tāds, ka augstskolas varētu izvēlēties EQAR kādu no 28 reģistrētajām Eiropas akreditācijas institūcijām. Tādējādi šī sistēma tiktu padarīta atvērta.

Uz atvērto sistēmu akreditācijas procesā, kas būs atbilstoša Eiropas standartiem un brīva no interešu konfliktiem, plānots pakāpeniski pāriet ar 2014.gadu. Ministrija esot gandarīta par šādu risinājumu un uzsver, ka tas ieviesīs augstus standartus akreditācijas procesa organizēšanā. Šāda prakse akreditācijas procesā tiekot izmantota arī citās valstīs. Paralēli tiek paredzēta iespēja veidot nacionālu akreditācijas institūciju, kura atbilst EQAR izvirzītajiem kritērijiem, norāda IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!