Foto: AFP/Scanpix
Lai arī Eiropas vienotā valūta eiro piedzīvo krīzi, vairāk nekā 60% eiropiešu vēl arvien uzticas eiro, turklāt tādās krīzes plosītās valstīs kā Spānijā un Itālijā eiro atbalstītāju skaits pat pieaudzis, aptaujājot 7600 respondentu secinājuši "Pew Research Center" pētnieki.

"Neraugoties uz vilšanos Eiropas projektā, eiro arvien ir populāra valūta, kas izpelnījusies vairāk nekā 60 % eiropiešu uzticību," secina pētījuma autori.

Tajā pašā laikā Eiropas Savienības (ES) atbalstītāju skaits gada laikā esot krities no 60 % līdz 45 %, ko pētnieki skaidro ar pieaugošu neuzticību un viedokļu atšķirībām vadošo ES dalībvalstu, tas ir, Vācijas, Francijas un Lielbritānijas starpā.

ES atbalstītāju skaita krišanās, viņuprāt, ir bīstams simptoms, jo zaudēta ticība ideāliem, kuri ir ES pastāvēšanas pamatā, ar laiku var novest pat pie savienības izjukšanas.

"Ieilgusī ekonomiskā krīze ir radījusi centrbēdzes tendenci, kas attālina eiropiešus, atdalot frančus no vāciešiem, un vāciešus no visiem citiem. Dienvidnieku nācijas Spānijā, Itālijā un Grieķijā ir pat vēl vairāk atsvešinātas. Tās ir sekas viņu bailēm no Briseles, Berlīnes un ekonomiskās sistēmas negodīgumam," pētnieku secinājumus citē "The Guardian".

Aptaujājot astoņu Eiropas valstu iedzīvotājus, pētnieki arī secinājuši, ka eiropieši zaudē ticību savu politisko līderu spējām tikt galā ar ekonomisko krīzi un par ietekmīgāko politisko līderi Eiropā uzskata Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Aptauja notikusi Vācijā, Francijā, Apvienotajā karalistē, Itālijā, Spānijā, Polijā, Grieķijā un Čehijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!