Foto: LETA
Ja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP) pietiktu vīrišķības, viņš tagad atkāptos no ieņemamā amata, tā trešdien preses konferencē norādīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), komentējot Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru atzīts par prettiesisku Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

"Tiesas spriedumā tik skaidri un gaiši ir pierādīts šī rīkojuma prettiesiskums, ka nav ne mazāko šaubu - ja Sprūdžam ir kaut mazliet vīrišķīguma, [..] viņš, protams, atkāptos, un tad Sprūdžs aizietu gan ar lielu negodu, bet mazliet parādītu, ka spēj atzīt savu zaudējumu. Ne jau tik daudz rīkojuma ziņā, bet zaudējumu principā," norādīja Lembergs.

Tomēr Sprūdža atkāpšanos Lembergs vērtē kā maz ticamu: "Es domāju, ka viņam ir tik lieli parādi, ka atrašanās Valda Dombrovska (V) valdībā viņam ir ekonomiski tik svarīga un tik neaizstājama, ka diez vai viņš to pat gribot var atļauties".

Vaicāts, vai plāno vērsties tiesā pret Sprūžu ar pretprasību, Lembergs atzina, ka tas būšot atkarīgs no Sprūdža uzvedības. "Es domāju, ka tik daudz viņam vajadzētu būt prāta nepārsūdzēt spriedumu un netērēt valsts resursus un laiku nevajadzīgām tiesvedībām, jo mēs paši saprotam, ka līdz ar jaunām vēlēšanām vecā dome beidz darboties un arī domes priekšsēdētājs noliek savu mandātu un tiek vēlēts jauns," sacīja Lembergs. Tiesa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau informējusi, ka izmantos tās tiesības spriedumu 30 dienu laikā pārsūdzēt.

"Sprūdža rīkojums ievadīja antilemberga kampaņas priekšvēlēšanu periodu. Kopumā šis rīkojums un ažiotāža, kas ap to tika sacelta, ilga septiņarpus mēnešus. Mērķis bija viens - ietekmēt pašvaldību vēlēšanu rezultātu 1.jūnijā," uzskata Lembergs.

"Otrkārt, tiesvedības gaitā tika noskaidrots, ka rīkojumu nav gatavojusi VARAM ierēdniecība, bet ir gatavojuši Sprūdža politbirojā RP politiķi, pieaicinot privātadvokātus. Ministrijas ierēdņi atteicās parakstīt šāda veida dokumentu, jo viņi redzēja, ka tam nav nekāda tiesiska pamata. Pat vairāk - cik es zinu, uz ministrijas ierēdņiem tika izdarīts rupjš spiediens, un daži pat bija spiesti mainīt darbu," piebilda Lembergs.

Ventspils mērs piebilda, ka Valsts datu inspekcija ir konstatējusi, ka ir pārkāpts Datu aizsardzības likums, rīkojumā publiskojot Lemberga personas kodu. "Ir sākta administratīvā lieta, kurā es esmu atzīts par cietušo. Līdz ar to kādam par to būs jāatbild, bet ministrijas valsts sekretārs nevar nosaukt nevienu ministrijas amatpersonu, kura būtu šādu datu aizsardzības pārkāpumu izdarījusi, jo vienkārši ministrijas ierēdņi, valsts amatpersonas, nav gatavojuši šo rīkojumu," skaidroja Lembergs.

"Viņu mērķis bija mani salauzt morāli un psiholoģiski. Viņi nevar mani uzvarēt godīgā politiskā vēlēšanu cīņā, tāpēc viņi izmanto jebkuras iespējas ar mani izrēķināties, izmantojot īpašus likumus, ļaunprātīgi izmantojot ar likumu dotās tiesības, prokuratūru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un Satversmes aizsardzības biroju. Pagaidām vienīgais, kas viņiem nav izdevies, - mani salauzt," rezumēja Lembergs.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa Liepājā šodien pilnībā apmierināja Lemberga prasību atcelt Sprūdža rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, informēja tiesneša palīdze Jana Petrenko.

Ar tiesas lēmumu ministra rīkojums ir atceļams ar tā izdošanas dienu.

VARAM pārsūdzēs šo Administratīvās rajona tiesas spriedumu. Sprūdža preses sekretāre Maija Pētermane informēja, ka spriedums tiks pārsūdzēts pēc iepazīšanās ar pilnu tā tekstu. Ministrija spriedumu pārsūdzēs, jo joprojām uzskata, ka rīkojumā ir ietverti pietiekami pamatojumi Ventspils domes priekšsēdētāja normatīvo aktu pārkāpumiem gan attiecībā uz interešu konflikta stāvokli, gan attiecībā uz patiesā labuma guvēja statusu.

Kā ziņots, Lembergs Administratīvajā rajona tiesā pērn 16.novembrī pārsūdzēja Sprūdža rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

2012.gada 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!