Foto: Publicitātes foto
2. jūnijā Daugavpils cietoksnī notiks pasākumi, kas veltīts Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanas 180. gadadienai, informēja Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra pārstāvji.

Plkst. 10.00 visi interesenti tiek aicināti Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā (Nikolaja ielā 5, bijusī ūdens paceļamā ēka), kur notiks piemiņas aploksnes un speciālā zīmoga prezentācija. Prezentācijas dalībnieki saņems aploksni piemiņai, kā arī varēs paši apzīmogot to ar jubilejas nospiedumu. Visas dienas garumā Kultūras un informācijas centra apmeklētāji arī varēs saņemt šā zīmoga nospiedumu.

Plkst. 10.30 sāksies gājiens apkārt cietoksnim ar ekskursijas elementiem, pieminot iedibināto krusta gājiena tradīciju par godu cietokšņa iesvētīšanai. Ilgums aptuveni 1,5-2 stundas. Vēlams paņemt līdzi lukturīti.

Pirms 180 gadiem, 1833. gada 21. maijā (pēc vecā stila) / 2. jūnijā (pēc jaunā stila), Krievijas imperatora Nikolaja I klātbūtnē notika Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanas simboliska ceremonija. Krusta gājiens sākās cietokšņa katedrālē un turpinājās pa cietokšņa galveno valni. Krusta gājiena laikā ar svēto ūdeni tika norasināti nocietinājumi un karaspēki, kuri bija novietoti parādē uz vaļņa. Kopš šīs dienas krusta gājienu rīkoja ik gadu līdz pat 1. pasaules karam Vasarsvētku laikā (50. diena pēc Lieldienām, Svētās Trīsvienības diena). Pēc Krievu vēstures kluba iniciatīvas, cietokšņa apgaita tika rīkota 1993., 1998. un 2003. gadā.

2013. gadā ikgadējā gājiena apkārt cietoksnim tradīcija tiek atjaunota, lai atzīmētu cietokšņa iesvētīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!