Foto: LETA

Saeima ceturtdien uzdeva valdībai līdz šī gada 1. septembrim sagatavot noteikumus, kas regulētu ierobežojumus braukšanas ātruma pārkāpumu fiksēšanai ar fotoradariem, tādējādi lemšanu par teju 12 000 Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu “Fotoradari 15+” atstājot ministru lemšanai.

Interneta vietnē "manabalss.lv" televīzijas raidījuma "Zebra" aicinājumu atbalstīt ideju par to, ka ar fotoradaru palīdzību tiek fiksēti tikai tie ātruma pārkāpumi, kas par vairāk nekā 15 kilometriem stundā pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, dažu mēnešu laikā parakstīja aptuveni 12 000 iedzīvotāju.

Iniciatīvas autoru ieskatā, gadījumos, kad atļautais braukšanas ātrums pārsniegts ne vairāk kā par 15 kilometriem stundā, lēmuma pieņemšana par to, vai sodīt ātruma pārkāpēju, ir jāatstāj Ceļu policijas darbinieku kompetencē.

Policistiem, izvērtējot katru konkrēto pārkāpumu, būtu jāņem vērā gan tā bīstamība, gan personas sodāmība, gan citi atbildību mīkstinoši vai pastiprinoši apstākļi.

Saskaņā ar Saeimas nolemto, valdībai savos noteikumos ir jānosaka svarīgākie ierobežojumi ātruma pārkāpumu fiksēšanai ar tehniskajiem līdzekļiem, tostarp jānoteic arī fotoradaru un videoiekārtu izvietošanas nosacījumi un ātruma fiksēšanas priekšnoteikumi.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs gan norāda, ka, Ceļu policijas amatpersonu ieskatā, šīs iniciatīvas atbalstīšana "Zebras" veidotāju piedāvātajā veidā nozīmētu, ka Latvijā slēptā veidā tiek paaugstināts atļautais braukšanas ātrums.

Tomēr Mandātu, iesniegumu un ētikas komisijas deputāti, uzklausot kā Ceļu policijas pārstāvju, tā arī "Zebras" vadītāja Paula Timrota viedokli, nolēmuši, ka jautājums par iniciatīvas "Fotoradari 15+" tālāko likteni uzticams "augstākajai izpildvarai", tas ir, valdībai.

Jau vēstīts, ka februārī raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots Saeimā iesniedza iniciatīvu "Fotoradari 15+", ko atbalstījuši vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju un kas paredz ar fotoradariem fiksēt tikai tos ātruma pārkāpumus, kas par vairāk kā 15 kilometriem stundā pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!