Foto: DELFI
"Rīgas satiksmes" (RS) jaunais e-talons ar uzņēmuma desmit gadu jubilejai par godu attēlotajiem "Ikarus" un "Mercedes Benz" autobusiem uz Rīgas fona atzīstama par ļoti labu ideju, taču ar tehniski katastrofālu izpildījumu, portālam "Delfi" atzina dizaineris, inovatīvo dizainu uzņēmuma "Asketic Riga" līdzdibinātājs Miķelis Baštiks.

Uz jaunākā dzeltenā e-talona, ko tirdzniecības vietās var iegādāties no pirmdienas, redzams dzeltenais "Ikarus" autobuss, ar kādiem galvaspilsētā pasažierus pārvadāja vēl 2003.gadā, kad tika izveidots uzņēmums "Rīgas satiksme", un jaunais zemās grīdas autobuss "Mercedes Benz", ar kādiem pasažierus pārvadā pašlaik.

E-talona veidols veltīts tieši par godu uzņēmuma jubilejai, nepretendējot uz "augstu dizainu", portālam "Delfi" teica RS runasvīrs Viktors Zaķis.

Zaķis pastāstīja, ka šo e-talonu maketējis uzņēmums "Graffiti Point", kam par to samaksāti 65 lati - tikpat cik parasti, veidojot jebkura e-talona maketu. Savukārt autobusu attēliem izmantots fotogrāfa Ilmāra Znotiņa veikums - fotogrāfija no viņa veidotās izstādes par godu "Rīgas satiksmes" desmit gadu jubilejai. Toreiz fotogrāfs par visu izstādes darbu saņēma 70 latu lielu honorāru, teica Zaķis.

Tikmēr Baštiks atzina - ideja par busu attēlošanu, simbolizējot tehnikas attīstību Rīgas sabiedriskajā transportā, ir ļoti laba, taču izpildījums ir "tehniski katastrofāls", un atgādina e-talona skices projektu.

"Bildes līmenis ir kritisks. Ja tā būtu skice, tad būtu OK, bet, ja gala darbs - tad nav OK," teica dizaineris. Pēc viņa novērtējuma, autobusu kontūras izskatās vienkārši izgrieztas no fotogrāfijām, izmantojot visiem pieejamus bilžu apstrādes rīkus, taču tas nav paveikts profesionāli.

"Šo darbu jāizdara tā, lai ar aci tas nav pamanāms. Turpretī šis ir neveiksmīgs fotoreālisms," atzina Baštiks.

RS pārstāvis pastāstīja, ka "Rīgas satiksmes" koncepcija paredz, ka e-talona dizainu maina divreiz gadā. Reizi gadā tiek izmantota kāda Rīgas panorāma, bet otrreiz - bērna zīmējums par sabiedriskā transporta tēmu, kuru izvēlas aptaujā "Rīgas satiksmes" mājaslapā. Šoreiz autobusu attēli ar Rīgas torņiem fonā attēloti tieši par godu uzņēmuma jubilejai.

RS kā vienots Rīgas sabiedriskā transporta pašvaldības uzņēmums izveidots 2003.gada 20.februārī, apvienojot autobusu parkus "Imanta" un "Tālava", liekot pamatu "Rīgas satiksmes" izveidei. Divus gadus vēlāk uzņēmumam tika pievienota "Tramvaju un trolejbusu pārvalde", "Rīgas autostāvvietas" un "Rīgas domes autobāze", un tas kļuva par vienu no lielākajiem pašvaldības uzņēmumiem, kurā šodien strādā vairāk nekā 4000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!