Foto: LETA

Labklājības ministrija (LM) pieļauj, ka var būt jādiskutē par pensiju indeksācijas atlikšanu uz vēlāku laiku, nevis septembrī, ja sarunas par to, kā to veikt, Saeimā ieilgs; iestādes pašlaik ir mobilizējušās eiro ieviešanai un var nepaspēt indeksācijai sagatavoties, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā trešdien atzina Labklājības ministrijas pārstāve Jana Muižniece.

Tas saistīts ar to, ka tomēr nav panākta visu pušu vienošanās, kā veicama indeksācija. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti bija pārliecināti, ka vēl gaidāmas plašas diskusijas un nebija gatavi steigties ar lēmuma pieņemšanu.

LM Saeimā iesniegusi kompromisa variantu, kas panākts Senioru konsultatīvajā padomē, – indeksēt mazās pensijas līdz 200 latiem. Taču Latvijas Pensionāru federācija uzstāj uz citu variantu – indeksēt visas līdz 250 latiem. Arī deputāti ir gatavi nākt klajā ar priekšlikumiem. Taču LM sagaida skaidrību jau uz 1.jūliju.

"Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir ļoti mobilizējusies eiro ieviešanai. Jau augustā tiek aprēķinātas pensijas uz septembri. Tāpēc ceram, ka skaidrība par indeksāciju būs jau jūlijā. Citādi būs jādomā variants B," sacīja Muižniece, pieļaujot, ka tas varētu radīt jautājumu, vai indeksācijai varēs paspēt sagatavoties jau septembrī vai tomēr tā būs jāpārceļ uz vēlāku laiku.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vienojās uz Saeimas sēdi ceturtdien virzīt grozījumus kopumā septiņos likumos, kas skar pensijas. Taču likumprojektu pirmajā lasījumā varētu skatīt tikai 20.jūnijā, kam sekos vismaz divas nedēļas ilgs priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Tas nozīmē, ka vasarā par pensiju indeksāciju vajadzēs sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!