Foto: LETA

Otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pasniedza Latvijas Ārstu biedrības apbalvojumu „Valetudo Patriae” (Veselību dzimtenei) Latvijas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei par pilsonisku drosmi un valstisku sabiedrības veselības problēmu risinājumu cīņā par bērnu veselību.

Apbalvojums piešķirts saistībā ar to, ka Saeima vienbalsīgi 30.maijā pieņēma izmaiņās Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kurā tika ieviesta jauna norma, kas smēķēšanu bērna klātbūtnē pielīdzina vardarbībai.

Kā norāda Ārstu biedrība, Latvija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kur smēķēšana bērna klātbūtnē, neatkarīgi no tā- vai tas notiek uz ielas vai personiskajā dzīvoklī, ir likuma pārkāpums, un atzīta par noziedzīgu rīcību.

Lai pierādītu nepieciešamību novērst smēķēšanu bērna klātbūtnē, Latvijas Veselības ministrija un Latvijas Ārstu biedrība balstījās un dažādās Eiropas valstīs veiktajiem pētījumiem, kas apliecina, ka smēķēšana bērna klātbūtnē paaugstina bērna vēža draudi, iespējas saslimt ar bronhiālo astmu, bronhītu un citām plaušu slimībām, saīsina iespējamo bērna mūža garumu.

Kā norāda biedrība, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas virzītais un Saeimas 3. lasījumā nobalsotie likuma grozījumi jau ar atsaucību uzņemti Skandināvijas valstu Veselības ministrijās, Ārstu profesionālajās organizācijās, kas šādu likuma normu gatavojas nekavējoši virzīt savu valstu likumdošanā.

Apinis, pasniedzot balvu Mūrniecei, teica, ka patiesībā balva paredzēta visai komisijai un Latvijas ārsti ļoti augstu novērtējuši komisijas atbildīgo nostāju un konstruktīvo darbu.

Jau vēstīts, ka smēķēšana bērna klātbūtnē turpmāk būs uzskatāma par vardarbību pret viņu, paredz Saeimā galīgajā lasījumā bez debatēm atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Likumā līdz ar to iekļauta vardarbības definīcija, kuras tajā līdz šim nebija. Likumā noteikts, ka ka vardarbība pret bērnu ir visu veidu fiziska vai emocionāla cietsirdība, seksuāla vardarbība, nolaidība vai cita izturēšanās, kas apdraud vai var apdraudēt bērna veselību, dzīvību, attīstību vai pašcieņu.

Bērns šī likuma izpratnē ir jaunietis līdz 18 gadu vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!