Foto: DELFI

Skatot otrajā lasījumā grozījumus Prokuratūras un Satversmes tiesas likumos, Saeima noraidīja opozīcijā esošā SC deputāta Andreja Elksniņa priekšlikumus, kas paredzēja atcelt prokuroru un Satversmes tiesas (ST) tiesnešu administratīvo imunitāti.

Deputāts bija ierosinājis no abiem likumiem svītrot normas, kas noteic, ka prokurori un Satversmes tiesas tiesneši par administratīvajiem pārkāpumiem ir saucami pie disciplinārās atbildības.

Jau vēstīts, ka SC piedāvāja mainīt likumus attiecībā uz tiesnešu, tiesībsarga un prokuroru sodīšanu.

Likuma grozījumu autori norādīja, ka pašlaik likumos ir paredzēta ļoti dažāda pieeja jautājumā par atsevišķu valsts amatpersonu saukšanu pie administratīvās atbildības.

Piemēram, tiesneši, tajā skaitā ST tiesneši, un prokurori par izdarīto administratīvo pārkāpumu tiek saukti pie disciplinārās atbildības, Saeimas deputātu un tiesībsarga saukšanai pie administratīvās atbildības nepieciešama Saeimas piekrišana.

Vienlaicīgi nekāda imunitāte saukšanai pie administratīvās atbildības nepastāv ne Valsts prezidentam, ne Ministru kabineta locekļiem, ne parlamentārajiem sekretāriem, ne citām valsts amatpersonām.

Daudzās Eiropas valstīs līdz ar tiesu varas neatkarības nostiprināšanos arvien biežāk tiek pausts viedoklis, ka imunitātes institūtam 21.gadsimtā vairs nav vietas, uzsvēra likumprojekta iesniedzēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!