Foto: Publicitātes attēli
Uguns skartajā Rīgas pilī sestdienas rītā jau sākti pirmie sakopšanas darbi, portālu "Delfi" informēja pilnsabiedrības "SBRE" pārstāve Mārīte Straume.

Būvnieki ir ielaisti pilī un tur uzsākti pirmie operatīvie darbi. Viens no pirmajiem darbiem ir restaurējamā parketa atsegšana, slapjo gruvešu un kartonu iznešana. Atsevišķās telpās, piemēram, Sūtņu zālē tiks izveidoti nelieli atvērumi griestos, lai notecinātu salieto ūdeni un atbrīvotu pārsegumus.

Līdz pagaidu jumta konstrukcijas izbūvei plānots izdarīt visu, lai novērstu jauna kaitējuma radīšanu, konstrukciju izmirkšanu lietus gadījumā.

Piektdien vakarā ir izstrādāts veicamo darbu plāns. Kā prioritāte noteikta vēsturiskā mantojuma saglabāšana.

Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas Kastelas daļas, Austrumu piebūves daļas un Priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas. Visvairāk ir cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas dzēšanas procesā.

Jau ziņots, ka ceturtdien vakarā sākās ugunsgrēks Rīgas pilī. To izdevās nodzēst vien pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bijusi 3200 kvadrātmetru - jumta konstrukcijas un bēniņu telpa dega 2400 kvadrātmetru platībā,4.stāvs izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvs - 200 kvadrātmetru platībā.

Pašlaik notiek Rīgas pils Priekšpils remonts, tādēļ Valsts prezidenta rezidence ir pārcelta uz Melngalvju namu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!