Foto: LETA

Valdošo koalīciju pārstāvošās Saeimas frakcijas vēl diskutēs par ieceri politiski represētajām personām indeksēt visas pensijas, tomēr pagaidām koalīcija uz šo jautājumu skatās "vairāk atbalstoši".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka nepārvaramu pretrunu jautājumā par pensiju indeksāciju koalīcijai nav, frakciju sēdēs tas tiks pārrunāts un līdz parlamenta sēdei būs vienošanās par to.

Koalīcijā esot bijušas diskusijas par Saeimas atbildīgās komisijas atbalstīto priekšlikumu indeksēt visas politiski represēto pensijas, nevis ievērot slieksni līdz 200 latiem. Koalīcija diskutējusi, cik pamatoti ir vienu grupu izdalīt, bet premjeram neradās iespaids, ka "tur būtu kaut kādas nepārvaramas pretrunas".

Taujāts, vai koalīcija ir vairāk atbalstoši vai noraidoši noskaņota pret šo ierosinājumu, valdības vadītājs atbildēja: "Principā tas varētu būt arī atbalstoši."

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija noraidīja priekšlikumus, kas paredzēja mainīt šogad indeksējamo pensiju slieksni vai piemērojamo indeksu, tomēr atbalstīja ierosinājumu politiski represēto personu pensijas indeksēt neatkarīgi no to apmēra.

Tādejādi komisijas atbalstītie likumprojekti pirms galīgā lasījuma paredz šogad septembrī ar indeksu 1,04 indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus, savukārt politiski represētajām personām indeksēt visas pensijas.

Kā informēja Labklājības ministrijā (LM), no visiem 16 517 maijā reģistrētajiem represēto personu pensiju un atlīdzību saņēmējiem 4469 cilvēkiem tās pārsniedza 200 latu (bez piemaksas). Tas nozīmē, ka papildus sākotnēji plānotajām pensiju indeksācijas izmaksām šogad būs nepieciešams vēl 231 000 latu.

Galīgajā lasījumā par pensiju indeksāciju šajā gadā Saeima lems rītdienas sēdē.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!