Foto: LETA
Reformu partijā (RP) piektdien turpināsies turpināsies diskusijas par to, kuram no četriem priekšsēdētāja amata kandidātiem sestdien notiekošajā kongresā varētu uzticēt partijas vadību; pašlaik plašākās iespējas iegūt šo amatu ir pašreizējam RP Saeimas frakcijas vadītājam Edmundam Demiteram.

Partijas vadību gūstot viņam, būtu liela iespēja, ka RP sāk sarunas par spēku apvienošanu ar reģionālo partiju "Reģionu alianse", kuras rokās pēc vēlēšanām ir vadība 13 pašvaldībās, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Partijas nodaļu apvienības uz priekšsēža amatu, kuru atstās RP dibinātājs Valdis Zatlers, izvirzījušas arī Liepājas domnieku Jāni Vilnīti, Saeimas deputātu Romualdu Ražuku, kā arī izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski, kuru kā savu pēcteci vēlas redzēt arī Zatlers. Divas dienas pirms kongresa vēl nebija zināms, kurš kuram par labu atsauks kandidatūru, un sarunas par to turpināsies piektdien. Ražuks savu kandidatūru neplāno atsaukt, jo viņu ir izvirzījušas Zemgales un Vidzemes nodaļas. Noskaņojums nodaļās rada iespaidu, ka plašāku partijas biedru loku ir iespēja apvienot Demiteram, kuram piemīt spēja saprasties kā ar RP kodola, tā reģionu cilvēkiem, raksta "Diena".

Demiters uzsvēris, ka nav pieļaujama pašreizējā sadrumstalotība labējo partiju spektrā, redzot "Saskaņas centra" augošo popularitāti, tāpēc partijām ir jāapvienojas. Līdz šim bija priekšstats, ka RP izvēle varētu būt saistīta ar "Vienotību", bet tās līderi likuši saprast, ka redz pie sevis atsevišķus politiķus no RP, bet – ne visu partiju. To apvienošanos arī būtu grūti iedomāties, atskatoties uz partiju attiecībām aizvadītajos divos gados pēc Saeimas atlaišanas, vēsta "Diena".

Neoficiāli zināms, ka RP kongresā varētu piedalīties Reģionu alianses līderi no novados plaši pārstāvētā politiskā spēka, kas vada 13 pašvaldības, bet kas nav "Vienotības" uzrunāto reģionālo partiju vidū. Reģionu alianses valdes loceklis Dainis Liepiņš apstiprinājis, ka plāno apmeklēt RP kongresu viesa statusā. Viņš atzinis, ka "lielākā daļa jau Reformu partijai ir uzlikusi kapakmeni, un kā organizācija tā nav sevi attaisnojusi, bet tajā ir daudz gaišu cilvēku un daudzi — arī no reģioniem".

Jau vēstīts, ka partija "Vienotība" un vairāku reģionālo partiju pārstāvji pirms nedēļas diskutēja par kopīgi risināmajiem darbiem, kā arī vienojās, ka sadarbībai varētu būt dažādi formāti, tostarp varētu apsvērt sadarbošanos arī nākamajās Saeimas vēlēšanās. "Vienotības" ponteciālo sadarbības partneru vidū gan nav "Reģionu alianse".

"Vienotības" līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka diskutēts par kopīgu platformu, domājot par to, kā mūsu valsti pārvaldīt labāk. Sarunā esot izskanējis arī tas, ka pašvaldības bieži vien jūtas aizmirstas, ka tām tiek izteikti nepamatoti pārmetumi, ka viņi nestrādā sabiedrības labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!