Foto: LETA

Reformu partija ir pārsūdzējusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu partijai.

Kā sacīja Reformu partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis, tas tika izdarīts noteiktajā termiņā, 25.jūnijā, Administratīvajā rajona tiesā.

 KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pieņēma lēmumu pārtraukt Reformu partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu saistībā ar to, ka šogad 12.aprīlī stājies spēkā KNAB 2012.gada 1.jūnija lēmums par Reformu partijas saukšanu pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā un informācijas publicēšanas kārtības neievērošanu saistībā ar saņemtajiem ziedojumiem. Ar KNAB lēmumu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām nākamgad rudenī partijai gar degunu aiziet 166 999 lati.

Saskaņā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumu partijām tiek pārtraukta valsts budžeta finansējuma izmaksa, ja pēc tā piešķiršanas tiek konstatēti likumā minētie partijas pārkāpumi un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā. Viens no likumā minētajiem gadījumiem ir partijas sodīšana par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai saņemtiem ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas jeb 20 000 latu apmēru.

Veicot 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādīto darījumu pārbaudi, KNAB konstatēja, ka konkrētā partija tajā nav norādījusi darījumus 38 048,04 latu apmērā. Ar KNAB priekšnieka 2012.gada 1.jūnija lēmumu tika nolemts saukt partiju pie administratīvās atbildības un sodīt ar naudas sodu 350 latu apmērā.

Ņemot vērā Reformu partijas publiski pausto viedokli, ka "KNAB lēmums par valsts finansējuma apturēšanu ir nekvalitatīvs precedents", birojs iepriekš atzīmēja, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ar 2012.gada 8.oktobra spriedumu atstāja negrozītu KNAB priekšnieka lēmumu. Arī Rīgas apgabaltiesa ar 2013.gada 12.aprīļa spriedumu atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, un minētais spriedums nav pārsūdzams.

Ņemot vērā, ka bija iestājušies Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteiktie apstākļi, KNAB priekšnieks pieņēma lēmumu pārtraukt Reformu partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu no Rīgas apgabaltiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Izvērtējot Reformu partijas publiski pausto viedokli, ka KNAB neesot savlaicīgi izskatījis partijas iesniegumu par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas aizpildīšanas kārtību, KNAB paskaidroja, ka analoģiskus argumentus partija minēja arī savā sūdzībā tiesai, kura konkrētos argumentus vērtēja, izvērtējot administratīvā pārkāpuma lietā KNAB pieņemtā lēmuma tiesiskumu.

Tiesa atzina, ka KNAB rīcība ir bijusi tiesiska un pamatota, kā arī partijai piemērotais sods ir bijis samērīgs un normatīvo aktu pārkāpumi lēmuma pieņemšanā nav konstatēti. Arī Rīgas apgabaltiesa atzina, "ka partijai piemērotais sods ir samērīgs ar administratīvā pārkāpuma raksturu, ir izvēlēts atbilstoši likuma prasībām, ievērojot Latvijas Administratīvā pārkāpumu kodeksa sankcijā paredzēto sodu, un soda apmērs ir pietiekams un norāda uz nepieciešamību ievērot likuma normas partijas turpmākajā

darbībā."

Saskaņā ar likumu KNAB priekšnieka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu Reformu partija var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, taču KNAB lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

2010.gadā Saeima pieņēma grozījumus likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju - 50 santīmu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz trim gadiem - uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku - no 2012.gada līdz 2014.gadam, veicot tā izmaksu četras reizes gadā - līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim. Reformu partijai šogad no valsts bija paredzēti 95 428 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!