Foto: LETA

Izvērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegto informāciju, kā šā gada budžetā bija iespējams sešu miljonu latu iztrūkums skolotāju algām, Finanšu ministrija (FM) paudusi neapmierinātību ar IZM paustajiem skaidrojumiem un pieprasa nekavējoties sniegt skaidru atbildi, portālu „Delfi” informēja FM.

FM arī norāda, ka jautājums par nepieciešamo finansējumu 2013.gadā ir skatāms steidzamības kārtā, tāpēc nepieciešamie precizējumi no IZM atkārtotai izskatīšanai FM būtu jāiesniedz nekavējoties, lai neaizkavētu jautājuma izskatīšanu valdības 30.jūlija sēdē.

Izvērtējot IZM sagatavoto skaidrojošo ziņojumu, FM uzskata, ka tas nesniedzot skaidru priekšstatu par konkrētiem cēloņiem, kas radījis finansējuma nepietiekamību pedagogu atalgojuma nodrošināšanai 2013.gada pēdējiem četriem mēnešiem, kā arī to, kā IZM ir novērsusi iepriekš pieļautās nepilnības finansējuma aprēķinos, tāpēc FM pieprasa sniegt skaidru informāciju, kā notikušais bija iespējams.

IZM uzskata, ka sešu miljonu latu iztrūkums skolotāju algām radies, jo nepieciešama finansējuma aprēķināšana nebija precīza un pamatota ar ticamiem datiem, turklāt, šī gada budžeta pieprasījuma sagatavošanas laikā ministrijā nebija nedz valsts sekretāra, ne citu atbildīgo darbinieku un notika pašas ministrijas reforma.

Ministrija atzīst, ka sešu miljonu latu iztrūkumu atklāja jau janvārī, kad ministrijas darbinieki sāka modelēt un aprēķināt pedagogu motivācijas programmai nepieciešamā finansējuma variantus.

IZM arī norāda, ka neilgi pēc tam, kad 2012.gadā tika uzsākti mērķdotācijas aprēķini, no amata bija atbrīvota IZM Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktora vietniece finanšu jomā, tajā laikā ministrija jau strādāja bez valsts sekretāra, viņa pienākumus pildīja valsts sekretāra vietnieks, no darba bija aizgājuši arī vairāki citi darbinieki.

Faktiski mēnesi mērķdotācijas aprēķinu laikā IZM nebija nedz valsts sekretāra vietnieka - Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktora, nedz Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktora vietnieka finanšu jomā.

Jau ziņots, ka šonedēļ IZM nākusi klajā ar paziņojumu, ka skolotāju algām šogad trūks sešu miljonu latu. Trīs miljonus ministrija varot atrast savā budžetā, bet trīs miljonus vēlējās lūgt valdībai. Tiesa, koalīcija to neatbalstīja uzreiz, un Finanšu un Izglītības ministrijām tagad jāsaskaņo turpmākā iespējamā rīcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!