Šī gada augustā ekspluatācijā tiks nodots Pļaviņu aizsargdambis, liecina novada pašvaldības mājas lapā publicētā informācija.

Dambja rekonstrukcija tika uzsākta 2012. gada 27.jūlijā, par ERAF un Pļaviņu novada domes līdzekļiem to veica SIA "Jēkabpils PMK". Darbus bija plānots paveikt septiņu mēnešu laikā, taču sakarā ar Daugavas paaugstināto ūdens līmeni un pavasara plūdu izskalojumiem dambja nepabeigtajā daļā, darbu izpildes termiņš tika pagarināts līdz 2013. gada 30. augustam. Šobrīd darbi pabeigti un Gostiņos izbūvēts dolomīta atsiju uzbērums, kas uzbērts tādā leņķī, lai optimāli aizsargātu no ledus gabalu nokļūšanas dzīvojamā zonā, pavasara palu vai plūdu apdraudējuma laikā, un ierīkots dambja apgaismojums.

Pļaviņās papildus apgaismojumam un uzbērumam izbūvēts arī bruģa gājēju celiņš visa posma garumā, uzbetonēta aizsargsiena, izbūvēti ūdens novadu kolektoru vienvirziena vārsti, ierīkotas metāla kāpnes un laivu ielaišanas vietas. Dzelzsbetona sienas augstums ir vienāds ar Daugavas ielas klātnes augstumu, tās augstākajā punktā.

Izbūvētā aizsargdambja pamatuzdevums ir aizsargāt pilsētu no plūdiem un no ledus gabalu ieplūšanas pilsētā un bojājumu nodarīšanas īpašumiem, un, kā parādīja šī pavasara, pēc novērojumiem – gadsimta lielākie plūdi, vēl pilnībā neizbūvētais dambis savu pamatuzdevumu veica. Lai apspriestu pavasara plūdu notikumus un izbūvētā dambja lomu pilsētas aizsardzībā no postījumiem, šī gada 14. maijā Pļaviņu novada dome organizēja tikšanos ar aizsargdambja projektētājiem, būvniekiem, būvuzraugu, novada domes speciālistiem un Civilās aizsardzības komisijas locekļiem. Uz vienu no biežāk uzdotajiem jautājumiem par to vai dambi vajadzēja būvēt augstāku - būvnieki bija vienisprātis – "nē", jo pilsēta atrodas uz filtrējošā dolomīta, un, paaugstinoties upes līmenim, ūdens caur dolomīta slāņiem iesūcas zemākās pilsētas teritorijās.

Par izbūvētiem vārstiem kolektoros, tika paskaidrots, ka vārsts darbojas pēc savienoto trauku principa: ja spiediens Daugavā ir lielāks, tad vārsts ir aizspiests ciet, bet Daugavā ieplūstošas ūdens no upītēm pilsētas teritorijā, līmenim paaugstinoties, vārstu atver vai jāatsūknē un ar sūkņiem jāievada Daugavā. Tā kā finansējums bija ierobežots gan no ERAF projekta puses, gan Pļaviņu novada dome nedrīkstēja ieguldīt savu finansējumu, nācies atteikties no viena posma betona sienas, kur, pēc aprēķiniem, ledus sanesumi nav tik bieži bijuši.

Izbūvētais pilsētas aizsargdambis ne tikai pasargās Pļaviņas no plūdu apdraudējuma, bet arī nodrošinās iedzīvotājiem aktīvas atpūtas iespējas Daugavas krastā, dodoties pastaigās, skrienot vai braucot ar velosipēdu pa izbūvēto bruģa celiņu. To varēs darīt arī vēlākās vakara stundās, jo aizsargdambis ir apgaismots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!