Foto: LETA
VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma projekta sabiedriskās apspriešanas laikā uzdotie jautājumi pārsvarā skar lidostas tālākās attīstības scenārijus un lidmašīnu radīto trokšņu ietekmi uz vidi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Kā ziņots, lidostas attīstības plāna 2012.-2036.gadam un tā stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma projekta sabiedriskā apspriešana noslēdzās 31.jūlijā. Šajā procesā lidostai "Rīga" tika uzdoti vairāki jautājumi. Patlaban stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējuma process turpinās. No iesaistītajām institūcijām tiek gaidīti komentāri saistībā ar lidostas "Rīga" nosūtītajām vēstulēm.

Sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāji interesējušies par lidostas transporta infrastruktūras attīstību nākotnē, uz ko lidostas pārstāvji atbildējuši, ka pašreizējie pievadceļi ir pietiekami, lai nodrošinātu kravu un pasažieru plūsmu līdz 2020.gadam. Pēc 2036.gada paredzēts arī iespējamais tramvaja vai dzelzceļa pievads, un dzelzceļa pievada variantā kravas varētu tikt apkalpotas ar to.

Tāpat iedzīvotāji interesējušies par "RailBaltica" pievada izbūvēšanas līdz lidostai termiņiem. Uzņēmumā skaidro, ka, paredzot dzelzceļu pēc 2036.gada, transporta koridors jau tiek rezervēts pirms 2036.gada un, pat ja tā būvniecībai būtu jāsākas pirms 2036.gada, tad vieta tam būtu paredzēta.

Atbildot uz jautājumu par trokšņu ietekmi, lidosta skaidro, ka ir izstrādāts rīcības plāns trokšņa mazināšanai, kā arī lidmašīnu trajektoriju plāns. Šie jautājumi tikšot aplūkoti ietekmes uz vidi novērtējumā (IVN), kurš pašlaik ir iesniegts Reģionālajā vides pārvaldē. Tiek skaidrots, ka rīcības plāns ir nosūtīts arī Babītes pašvaldībai saskaņošanai. Ja cilvēks ir nopircis māju pie lidostas, tad viņam jārēķinās ar lidostas darbību, bet, protams, tiek izstrādāti plāni, lai šis traucējums iedzīvotājiem būtu mazāks, piemēram, mazāk lidojot nakts stundās, uzsver lidosta.

Būtisks esot fakts, ka lidosta sadarbībā ar pašvaldībām veic kontroles mērījumus. To robežlielumi netiekot pārkāpti. Savukārt trokšņa mazināšanas pasākumi ietver ne tikai trajektoriju maiņu, bet arī izmaiņas lidojuma procedūrās, kas padara šo pasākumu klusāku. Šādā projektā pašlaik esot iesaistīta aviokompānija "airBaltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!