Foto: LETA

Atbildot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Ētikas komisijas iesniegumu par iespējamiem biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka pārkāpumiem saistībā ar atvaļinājuma pabalsta izmaksu, premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) aicina savstarpējās nesaskaņas risināt ar iekšējo resursu palīdzību. Premjers norāda, ka nesaskata interešu konflikta esamību Streļčenoka un viņa vietnieces Ilzes Jurčas rīcībā saistībā ar atvaļinājuma pabalstu izmaksu.

Vēstulē KNAB Ētikas komisijai norādīts, ka premjeram adresētajā vēstulē izklāstītie fakti, kas attiecas uz KNAB iekšējiem procesiem, kā arī medijos ik pa laikam izplatītā informācija par nesaskaņām birojā liecina par problēmām un neveselīgu attieksmi, liecina aģentūras LETA rīcībā nonākusi atbildes vēstule, ko parakstījis premjerministra pienākumu izpildītājs finanšu ministrs Andris Vilks (V) laikā, kamēr valdības vadītājs atradās atvaļinājumā. Šajā vēstulē ir norādīts, ka šāda situācija KNAB grauj iestādes tēlu sabiedrības acīs, tāpēc premjers aicina rast risinājumus biroja iekšējo nesaskaņu novēršanai, izmantojot iekšējos resursus.

Tāpat vēstulē ir atbildēts uz Ētikas komisijas paustajām bažām par Streļčenoka un viņa vietnieces Ilzes Jurčas iespējamiem pārkāpumiem. Ētikas komisija norādījusi, ka Streļčenokam šogad un pērn izmaksāts atvaļinājuma pabalsts - kopumā gandrīz 650 latu. Pērn maksājumu apstiprinājis pats Streļčenoks, bet šogad viņa atvaļinājuma laikā - Jurča kā priekšnieka pienākumu pildītāja. Komisija norāda - lai gan Streļčenoks lūdzis Dombrovskim atvaļinājuma pabalstus piešķirt, premjera rīkojumos par to nekas neesot minēts. Līdz ar to maksājumi varētu būt notikuši, pārkāpjot pilnvaras.

Premjera atbildes vēstulē norādīts, ka saskaņā ar Atlīdzības likuma normu un KNAB darba kārtības noteikumiem atvaļinājuma pabalstu darbiniekiem piešķir reizi kalendārajā gadā. Vēstulē vērsta uzmanība uz to, ka atvaļinājuma pabalstu izmaksā, nevis var izmaksāt. Tāpat ir atgādināts, ka šā gada sākumā ir precizēts rīkojums par atvaļinājuma pabalsta apmēru, kas šogad ir 30% no mēnešalgas, ja birojā ir nostrādāts vairāk par pieciem gadiem. Un šo rīkojumu KNAB priekšnieks bija pievienojis savam iesniegumam par ikgadējo atvaļinājumu. Savukārt premjers saskaņoja atvaļinājuma piešķiršanu, kā arī akceptēja pabalsta piešķiršanu atbilstoši minētajā rīkojumā noteiktajam apmēram. Streļčenokam nebija nepieciešams iekļaut punktu par atvaļinājuma pabalsta piešķiršanu, jo tas jau ir noteikts normatīvajos aktos un rīkojumos.

Tāpat vēstulē norādīts, ka interešu konflikts nevar būt par jautājumiem, kur ar normatīvajiem aktiem ir noteiktas kādas tiesības vai garantijas visiem neatkarīgi no tā, vai persona ir iestādes darbinieks vai vadītājs. "Tiesību normas ir piemērojamas saprātīgi, nevis nonākot galējībās, interpretējot tiesību normas tikai gramatiski," teikts atbildes vēstulē. Premjers arī secina, ka no vēstulē izklāstītajiem faktiem nav secināms, ka biroja priekšnieks ir izdevis atsevišķu rīkojumu par sev noteikto atvaļinājuma pabalstu, bet ir saprotams, ka Streļčenoks ir parakstījis eKases dokumentus atbilstoši iekšējiem normatīvajiem aktiem. Savukārt katrā iestādē tiesības parakstīt maksājuma uzdevumu ir tikai noteiktām personām - parasti vai nu vadītājam, vai personai, kam ir tiesības pārstāvēt iestādi. Un tieši tā var rīkoties biroja priekšnieks vai viņa pienākumu izpildītājs priekšnieka prombūtnes laikā, proti, var parakstīt sev un padotībā esošajām personām pienākošos atalgojumu maksājumus.

Premjers arī aicina Ētikas komisiju iepazīstināt biroja priekšnieku ar tās lēmumu un dokumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!