Foto: DELFI cc/by

Lai jau šogad īstenotu interneta vēlēšanu sistēmas priekšizpētes projektu, Satiksmes ministrijai (SM) jau šogad būtu nepieciešami 250 000 latu no valsts budžeta, liecina pirmdien, 12. augustā valdības komitejas sēdē skatītie dokumenti.

Tas, iespējams, ļautu pirmo reizi interneta vēlēšanu sistēmu "iedarbināt" jau 2014. gada rudenī, kad notiks 12. Saeimas vēlēšanas.

Valdības komiteja gan pagaidām nepieņēma lēmumu par minētās summas piešķiršanu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzsver, ka bez priekšizpētes, kam jau šogad nepieciešams ceturtdaļmiljons latu, nav iespējams novērst bažas par interneta vēlēšanu sistēmas drošību.

Ministrija aprēķinājusi, ka interneta vēlēšanu sistēmas izstrāde varētu izmaksāt no 500 000 latu līdz 700 000 latu, bet tehniskā aprīkojuma iegādei vajadzētu vēl 100 000 latu.

Katru vēlēšanu vai referenduma rīkošana, izmantojot arī interneta vēlēšanu sistēmu, izmantotu ap 50 000 latu. Šie līdzekļi būtu nepieciešami arī tam, lai nodrošinātu atkārtotus sistēmas auditus un drošības testus. Pašas sistēmas uzturēšanai katru gadu varētu būt vajadzīgi vēl 25 000 latu.

Latvijas Informācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) pārstāvis Andris Melnūdris, paužot atbalstu interneta vēlēšanu ieviešanas iecerei, valdības komitejas sēdē norādīja, ka jāizvērtē iespējas arī plašāk izmantot mūsdienu tehnoloģiju iespējas vēlēšanu procesā.

IT eksperti, atsaucoties uz kāda LU beidzēja maģistra darba secinājumiem, arīdzan vērsa ministru uzmanību uz to, ka pilnvērtīgu interneta vēlēšanu sistēmu pagaidām ieviest nav iespējams atbilstošu IT tehnoloģiju neesamības dēļ. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem bez specifiskām zināšanām nebūs iespējams pārliecināties par godīgu vēlēšanu norisi.

Iepriekš gan tika pieļauts, ka elektroniska balsošana Latvijā varētu notikt tikai 2017.gadā, kad paredzamas pašvaldību vēlēšanas.

SM aplēses liecina, ka interneta vēlēšanu sistēmas Latvijā izveide un ikgadējā uzturēšanas laikā no 2013. līdz 2015.gadam varētu izmaksāt 1,78 miljonus latu. SM koncepcijā "Par interneta vēlēšanu sistēmas izveidi" iepriekš tika prognozēts, ka interneta vēlēšanu sistēmas izstrāde varētu noslēgties 2014.gada 31.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!