Foto: Publicitātes foto
Neskatoties uz to, ka Rīgā Gustava Zemgala gatves Vairogu pārvada posmi ir aprīkoti strādāts ar putnus atbaidošām uzlīmēm, lidoņi tur joprojām iet bojā, ietriecoties stikla sienā. Dabas draugi uzskata, ka uzlīmes ir nepietiekami efektīvas, savukārt Rīgas domes atbildīgais departaments sola domāt par problēmas risinājumiem.

Interneta portāls "Dabasdati.lv" vēsta, ka šogad, apsekojot Gustava Zemgala gatves Vairogu pārvada posmus, kuri iet caur priežu mežu pie Gaujas ielas un Varoņu ielas, kopskaitā atrasti 46 pret stikla sienām nositušos putnu līķi . Boja gājuši gan dižraibais dzenis, melnais meža strazds, lauku zvirbulis, pelēkais mušķērājs, melnais mušķērājs, dziedātājstrazds, lielā zīlīte, zilzīlīte, žubīte, brūnspārnu ķauķis, dārza ķauķis, iedzeltenais ķauķis , sarkanrīklīte, lakstīgala, peļkājīte, cekulzīlīte, ķivulis un dadzītis. Putnu mīļi pēdējo reizi notikuma vietu apsekoja 5.augustā.

Portāls secinājis, ka bojāgājušo putnu skaits varētu būt daudz lielāks, jo daudzus mirušos putnus apēd uz vietas vai aiznes plēsīgie dzīvnieki, tajā skaitā vietējie kaķi un suņi. "Ņemot vērā apstākli, ka drīzumā sāksies intensīva putnu migrācija un Rīgu šķērsos miljoniem migrantu, ir pamats uzskatīt, ka abos minētajos tilta posmos ar stiklotajām sienām varētu ietriekties un iet bojā tūkstošiem migrējošo putnu," bažījas portāls.

Dabas draugi aicina ar steigu risināt problēmu, aplīmējot stiklotās sienas ar necaurspīdīgu vai krāsainu plēvi, jo šobrīd esošās uzlīmes ar plēsīgo putnu attēliem ir par mazu. Līdzīgu praksi nepieciešams ieviest arī Dienvidu tilta jaunajā posmā, kas iet gar mežu un Daugavas malu, jo arī gar Daugavu iet intensīvs putnu migrācijas ceļš, uzskata portālā.

Austrumu maģistrāles posmā no krustojuma ar Viestura prospektu līdz krustojumam ar Meža prospektu atbilstoši projektam tika uzstādīti caurspīdīgi trokšņa aizsardzības ekrāni, portālam "Delfi" norādīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere. Šī objekta būvniecības laikā, izvērtējot jautājumu par trokšņa aizsardzības ekrāniem, putnu aizsardzībai tika izvēlēta metode - putnu uzlīmes uz stikla trokšņa aizsardzības ekrāniem, skaidro departamenta pārstāve.

Domē arī norāda, ka nav normatīvo dokumentu, kuri viennozīmīgi šo jautājumu reglamentētu, un šāda veida putnu aizsardzība ir plaši izmantota arī citu Eiropas valstu projektos. Taču, secinot, ka putni iet bojā pēc sadursmēm ar trokšņa aizsardzības ekrāniem, departaments tiltu ikdienas uzturētājiem SIA "Rīgas tilti" uzdeva uz tiem uzlīmēt papildus putnu siluetu uzlīmes.

Dišlere uzsver - jāņem vērā, ka pēdējā laikā departaments pielieto arī citus risinājumus, piemēram, rūpnieciski izgatavojot stikla ekrānus, tajos tiek iestrādātas melnas līnijas. Šāda veida risinājums saskaņā ar ornitologu pētījumiem ir efektīvāks, jo ir labāk pamanāms gan lielākiem, gan arī mazākiem putniem. Šāds risinājums tika realizēts Dienvidu tilta 2. kārtas būvniecības ietvaros un tiks realizēts Dienvidu tilta 3. kārtas Pārdaugavā būvniecības ietvaros, norāda departamentā.

Domē arī uzsver, ka centīsies meklēt risinājumus, lai Rīga būtu putniem draudzīga pilsēta un tie neietu bojā, ietriecoties stikla konstrukcijās.

Portāls "Delfi" jau iepriekš rakstīja par lidoņu bojā eju šajā posmā. Šīs problēmas risināšanai iepriekš bija plānots tērēt 2981 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!