Foto: Publicitātes foto
Lai pasargātu putnus, kuri iet bojā, ietriecoties caurspīdīgajā trokšņa slāpēšanas sienā uz Rīgas Vairogu pārvada, tuvākajā laikā šo sienu priekšā varētu izvietot būvniecības tīklus, kas būtu labi pamanāmi.

Par šādu iespējamo risinājumu putnu glābšanai otrdien tikšanās laikā vienojās Rīgas domes Satiksmes departamenta un ornitologu organizācijas pārstāvji, portālam "Delfi" pastāstīja departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

Tikšanās laikā apspriesti vairāki īstermiņa un ilgtermiņa risinājumi, kā pasargāt putnus no ietriekšanās pārvada sienās un bojāejas. Ornitologi atzina, ka īstermiņā reālākais risinājums būtu būvniecības tīkls ar šaurajām "acīm", kas būtu labi pamanāms un putni neietriektos ne tīklā, ne sienās.

Departaments tagad izpētīs, kā šo tīklu varētu nostiprināt un cik tas varētu izmaksāt, un par turpmāko rīcību vienosies ar putnu aizstāvjiem tikšanās laikā nākamajā pirmdienā, 26.augustā.

Dišlere norāda, ka departamentam jāizvērtē šīs ornitologu piedāvājums, jo departamenta galvenais uzdevums ir satiksmes un gājēju drošība un ar šādām problēmām domes struktūrvienībā līdz šim nav saskārusies. Tāpat nākamajā sanāksmē plānots iesaistīt arī Vides departamentu.

Savukārt ilgtermiņā ornitologi piedāvāja vairākus risinājumus, piemēram, aplīmēt pārvada sienas ar necaurspīdīgu plēvi, taču šādā gadījumā uz pārvadā būtu tumšs kā tunelī. Tāpat piedāvāts sienas apkrāsot ar šaurām strīpām, taču jāņem vērā, ka sienas krāsojums nedrīkst atstarot gaismu, lai neapžilbinātu autovadītājus. Ieteikts arī veidot sienas no materiāliem, ka nelaiž cauri ultravioletu starojumu, taču tas būtu dārgs risinājums. Par šādām "putnu draudzīgajām" sienām departaments domās, būvējot kādus pārvadus nākotnē.

Jau ziņots, ka uzmanību putnu masu bojāejai pievērsa putnu draugi portālā "Dabasdati.lv". Neskatoties uz to, ka Rīgā Gustava Zemgala gatves Vairogu pārvada posmi ir aprīkoti ar putnus atbaidošām uzlīmēm, lidoņi tur joprojām iet bojā, ietriecoties stikla sienā. Dabas draugi uzskata, ka uzlīmes ir nepietiekami efektīvas, savukārt Rīgas domes atbildīgais departaments solīja domāt par problēmas risinājumiem.

Portāls "Delfi" jau iepriekš rakstīja par lidoņu bojā eju šajā posmā. Šīs problēmas risināšanai iepriekš bija plānots tērēt 2981 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!