Foto: LETA

Bijušajam izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, paziņojot par deputātu prasībām dienu pirms budžeta pieņemšanas atrast papildu līdzekļus kādu zinātnieku darbībai, būtu jānosauc konkrēti zinātnieki, kuriem par labu finansējums tiešā veidā ministram prasīts, uzskata Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja un "Vienotības" frakcijas deputāte Ina Druviete.

"Lai tad runā konkrēti, ja tādi fakti ir bijuši. Tad arī varam skatīties, kas tas ir bijis un kad tas ir bijis," portālam "Delfi" sacīja Druviete.

Viņa pieļāva, ka eksministrs, piesaucot finansējuma prasīšanu konkrētiem zinātniekiem, atsaucies uz atklāto "Vienotības" frakcijas sēdi, kurā viesojies arī pats Ķīlis. Toreiz ticis runāts par finansējuma palielināšanu zinātnei kopumā, par ko Druviete runājusi "jau gadiem un tiešā tekstā", un par Latvijas Zinātnes padomes grantu finansējumu, ko valdība šā gada budžetā apmierināja daļēji. Iespējams, Ķīlim norādīts par nepieciešamību rast finansējumu "nevis konkrētiem zinātniekiem, bet tiem, kuri zinātnes grantos palikuši aiz svītras", teica Druviete.

Viņa arī uzsvēra, ka pati toreizējam nozares ministram nav zvanījusi, "ņemot vērā mūsu atšķirīgos viedokļus izglītības un zinātnes jautājumos", taču uzsvēra, ka finansējuma pieprasījumi izglītības un arī zinātnes nozarēm vienmēr bijuši skaidri un atklāti gan frakciju, gan Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdēs.

Ķīlis trešdien "Latvijas Avīzē" publicētā intervijā izteicies, ka premjers Valdis Dombrovskis budžeta veidošanas laikā aicinājis viņu paredzēt finansējumu kādām sporta programmām, būt labvēlīgākam pret Ventspili, savukārt "Vienotības" politiķi lūguši iekļaut budžetā finansējumu kādiem konkrētiem zinātniekiem.

"Man ir zvanījuši "Vienotības" politiķi vakarā pirms budžeta pieprasījuma iesniegšanas un prasījuši tajā iekļaut finansējumu atsevišķu cilvēku zinātniskās darbības nodrošināšanai. Jo šie cilvēki ir atnākuši uz "Vienotības" valdes sēdi un pastāstījuši, ka viņiem vajag naudu. Diezgan daudz naudas. Kad nebiju politiķis, par tādiem darījumiem nojautu, bet nu tos ieraudzīju diezgan konkrēti," budžeta veidošanas aizkulises raksturojis Ķīlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!