Foto: DELFI

Pašlaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Sterļčenoka un viņa vietnieces Jutas Strīķes un citu darbinieku konflikts nonācis līdz tam, ka puses nevēlas sēsties pie viena galda un situācija ir "acs pret aci un zobs pret zobu", otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš pauda, ka pašlaik birojā lielākā problēma ir cilvēciskais faktors, tai skaitā emocijas, prasme sastrādāties, prasme respektēt vadību un prasme vadīt iestādi, un tam arī pakārtota neprecīzs KNAB vadītāja un vietnieku funkciju sadalījums.

Kalnmeiers arī vairakkārt uzsvēra, ka "viena pagale nedeg", un problēmas birojā ir vairāku faktoru komplekss. Kalnmeiers arī pauda pārliecību, ka Strīķes atteikums sniegt informāciju Streļčenokam ir pārkāpums.

Viņš skaidroja, ka augusta beigās izveidotā darba grupa KNAB nolikuma sakārtošanai nerisinās cilvēciskās attiecības, bet gan izskatīs funkcijas un pilnvaras, bet strīdu risināšana nav darba grupas uzdevums. Turklāt šobrīd nevienai no konfliktā iesaistītajām pusēm nav vēlmes izlīgt.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (V), ar Kalnmeieru pārrunājot saspringto situāciju KNAB, secinājuši, ka nesaskaņas birojā rada "izplūdis kompetenču sadalījums", tāpēc nolemts veidot speciālu darba grupu, kas precizēs biroja nolikumu.

Mediji iepriekš ziņojuši par spriedzi starp Strelčenoku un viņa vietniecēm, tostarp Strīķi. Streļčenoks savas vietnieces Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, un tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas.

Vēlāk KNAB darbinieki vērsās pie premjera, lūdzot viņu vērsties Valsts kontrolē ar prasību auditēt KNAB darbības likumību un lietderību. KNAB darbinieki sūdzējās par biroja vadību un dažu darbinieku profesionālo novērtējumu, kas viņuprāt, ir neadekvāti zems.

Streļčenoks ir ierosinājis discipilinārlietu pret savu vietnieci Jutu Strīķi, kuras rīcībā viņš saskatījis iespējamu amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Disciplinārlieta ierosināta par to, ka Strīķe, pildot KNAB priekšnieka pienākumus no 1.jūlija līdz 7.jūlijam un no 22.jūlija līdz 30.jūlijam, atcēlusi Strelčenoka rīkojumus.

Bet 15.augusta rītā LNT raidījumā "900 sekundes" Strelčenoks sacīja, ka ir gatavs "detaļu nomaiņai" birojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!