Foto: LETA
Premjera Valda Dombrovska (V) lēmums pieprasīt kultūras ministres Žanetas Jaunzemes – Grendes (NA) demisiju un nepiekāpība koalīcijas partneru idejām saistībā ar nākamā gada budžetu raidījusi attiecību saspīlējums koalīcijā.

Pēc pirmdienas, 16.septembrī notikušās koalīcijas padomes sēdes NA valde loceklis Imants Prādnieks pavēstīja, ka viņam rodas iespaids, ka premjera pārstāvētā "Vienotība" gribētu viena pati uzņemties visu ministriju vadību.

Premjers Dombrovskis atbildi parāda nepalika un  paziņoja, ka arī koalīcijas partneri savās iniciatīvās skar "Vienotības" pārziņā esošo ministriju kompetences. "Rodas iespaids, ka NA ir uzņēmusies Labklājības ministrijas vadību, bet Reformu partija paralēli Ekonomikas ministrijai grib vadīt arī Satiksmes ministriju,". Sacīja premjers.

NA par savu rīcību pēc Jaunzemes - Grendes demisijas pieprasījuma lems trešdien, bet nepieciešamības gadījumā tiks rīkotas papildus politiskās konsultācijas par kultūras ministra izvirzīšanu un NA turpmāku dalību Dombrovska valdībā.

Jau ziņots, ka premjers pirmdien parakstīja rīkojumu par Jaunzemes - Grendes  atbrīvošanu no kultūras ministres amata. premjers piektdien pieprasīja kultūras ministres Jaunzemes-Grendes demisiju. Šādu lēmumu viņš pieņēma divas dienas pēc tam, kad kultūras ministre bija atbrīvojusi no amata Latvijas Nacionālās operasdirektoru Žagaru uzticības zaudēšanas dēļ.

Dombrovskis aicinājis nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu. Premjers arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Savukārt vēl pirms tam NA izvirzīja prasības nākamā gada budžetam, solot to atbalstīt tikai, ja  tiks panākta vienošanās par dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju "tirdzniecības" pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei.


Bet Reformu partija piedāvā noteikt Satiksmes ministrijas pārziņā esošajām ostām peļņas nodokli

Koalīcija gan pagaidām nepanāca vienošanos ne par vienu no šiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!