Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), izvērtējot publiski izskanējušo informāciju par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) slēgtajiem līgumiem ar komercmedijiem, tostarp ”Radio SWH”, secina, ka šādu līgumu slēgšana neatbilst labai praksei.

NEPLP, komentējot ziņas par to, ka IZM ar komercmedijiem slēgusi līgumus, kas paredz par maksu veidot ziņas un autorraidījumus par aktualitātēm izglītības jomā, uzsver - diskusijas par izglītības procesiem būtu jāveicina, izvēršot un papildinot sabiedrisko pasūtījumu sabiedriskajiem un komerciālajiem medijiem.

"Vienīgais labai praksei atbilstošais veids, kā valsts var veicināt informāciju un diskusijas plašsaziņas līdzekļos par sabiedrībai būtiskām tēmām, ir sabiedriskais pasūtījums. Jau otro gadu pēc kārtas valsts budžeta veidošanas procesā esam oficiāli prasījuši Finanšu ministrijai citu resoru finanšu līdzekļus, kas tiek izmantoti televīzijas un radio raidījumu finansēšanai, novirzīt sabiedriskajam pasūtījumam," norāda NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

" Ja nepieciešams, daļu sabiedriskā pasūtījuma iespējams piešķirt arī komerciālajiem medijiem, taču tas jādara atklāta konkursa kārtībā, ļaujot piedalīties plašam pretendentu lokam," pauž NEPLP vadītājs.

NEPLP ieskatā, apmaksājot raidījumus komercmedijos, rodas risks nonākt pretrunā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normām, kas noteic, ka plašsaziņas līdzekļiem jānodrošina, lai "fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem".

NEPLP atgādina, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz sponsorēt ziņu raidījumus un raidījumus par politiskajām aktualitātēm.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien informēja, ka IZM noslēgusi līgumus, kas paredz, ka četros medijos - "Latvijas Avīzē", "Neatkarīgajā Rīta Avīzē", "Radio SWH" un interneta portālā "Sportacentrs.lv" tiks veidoti raksti un sižeti par izglītības jomas aktualitātēm. Šo sižetu un ziņu apmaksai IZM atvēlējusi gandrīz 22 tūkstošus latu. Paskaidrojumus par ziņu un sižetu pirkšanu izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim (RP) pieprasījis arī premjers Valdis Dombrovskis ( V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!