Foto: LETA

Novembra beigās, decembra sākumā gaidāms pirmais Rīgas domes izdevuma "Riga.lv" numurs, kas gaidāmajā vēlēšanu gadā varētu kļūt par dārgāko pašvaldību šāda veida izdevumu, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Tas plānots A4 formātā, 24 lapaspuses drukājot latviešu un tikpat daudz vēl krievu valodā. "Riga.lv" veidošanā būs iesaistīti gan domes sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki, gan ārštata autori. Taču finansētāji (caur domi un pašvaldību kapitālsabiedrībām) - paši rīdzinieki.

Pēc "Latvijas Pasta" datiem, Rīgā ir 327 267 pastkastīšu dzīvojamo namu kāpņu telpās un pie privātmājām. Zīmīgi, ka šis pats skaitlis varētu attiekties arī uz avīzes aptuvenajām izmaksām. Uz "de facto" jautājumu par to, vai plānotie izdevumi mērojami 300 – 400 tūkstošu latu apmērā, Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja p.i. Laila Ivāna norādījusi, ka ,,tas ir skaitlis, ar ko mēs sākotnēji varam operēt, bet to vēl pateiks iepirkums gan par tipogrāfiju un papīru, gan piegādi".

Domes amatpersonas avīzi dēvē par ,,rīdzinieku rokasgrāmatu". Taču vai tā nekļūs par platformu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), lai pirms nākamgad plānotajām Eiropas parlamenta un Saeimas vēlēšanām, stāstot par saviem "labajiem darbiem", vairotu ,,Saskaņas centra" atbalstītāju skaitu, bažījas "de facto", kura izpētītais liecina, ka tieši šādam mērķim kalpojuši iepriekšējie pašvaldības izdevumi.

Raidījums atgādina, ka Rīgas domes avīzēm vienmēr ir bijis īss mūžs. Tās dzīvojušas tikai līdz vēlēšanām. Šīs avīzes bieži vien veidoja it kā ar Rīgas domi nesaistīti uzņēmumi. Piemēram, pirms pāris gadiem iznākušo ,,Pastnieku", izdeva kāda mazpazīstama firma. Tā redaktors gan bija bijušais domes darbinieks. Mēnesī, kad notika 11. Saeimas vēlēšanas, pilsētas nedēļas avīze ,,Pastnieks" publicēja vairākus rakstus, kuros bija redzamas Rīgas domes amatpersonas.

Tā, piemēram, ir atrodams raksts par to, ka "Ušakovs godina izcilus zinātniekus". Savukārt deputāte Irina Vinnika pārliecinās, ka ,,ar ratiņiem var braukt arī pa kāpnēm". Divas dienas pirms pašām vēlēšanām – jauns ,,Pastnieka" numurs. Tajā raksts par to, kā Ušakovs ,,gājējiem atklāj jaunu tiltu pār Ulmaņa gatvi". Drīz pēc vēlēšanām ,,Pastnieku" pārtrauca izdot.

Tāpat bija ar līdzīgām avīzēm iepriekš. Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) laikā, reizi mēnesī iznāca "Rīgas Pilsētas Vēstis". Pašvaldību vēlēšanas bija 2009.gada jūnijā. Interesanti, ka tieši mēnesi pirms tam – maijā - ,,Rīgas Pilsētas Vēstis" sastāvēja tikai no intervijām: ar Rīgas mēru Jāni Birku, ar tā laika vicemēru Jāni Dinēviču, kā arī ar deputātu Andri Ameriku un vēl ar citiem politiķiem. Jāpiebilst, ka vēlēšanās Birks zaudēja. Viņa vietā nāca Ušakovs un ,,Rīgas Pilsētas Vēstis" vairs neiznāca, atceras "de facto".

Uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām pārtrauca izdot arī Rīgas domes informatīvo izdevumu ,,Rīgas Vēstis". Tās tapa laikā, kad Rīgas saimnieks bija Gundars Bojārs.

Tā kā Ušakovs, visticamāk, EP vēlēšanās nestartēs, viņam likums neaizliegs gozēties "Riga.lv" lapaspusēs. Taču tieši Ušakovs ir redzamākais ,,Saskaņas centra" politiķis. Visticamāk Ušakovu redzēsim arī citos medijos. Piemēram, šogad dome dažādiem plašsaziņas līdzekļiem samaksājusi vairāk nekā 90 tūkstošus latu, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!