Foto: PantherMedia/Scanpix

Sabiedrība par atklātību ”Delna” uzskata, ka kvotu ieviešana termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai par investīcijām nekustamajos īpašumos rada augsni korupcijai, tādēļ ”Vienotības” un Nacionālās Apvienības valdēm nosūtīta vēstule ar aicinājumu nepieļaut kvotu sistēmas ieviešanu, informē ”Delna”.

"Šis ir klasisks korupcijas slazds, kas aprakstīts korupcijas pētnieku klasikas darbos, un būtu nepieļaujami, ja valdība tajā apzināti iekristu",  tā "Delnas" direktors Gundars Jankovs.

"Nosakot deficītu iekārojamai mantai, tiek automātiski radīta virkne problēmu. Iepriekšējā pieredze ar kvotām liecina, ka Latvijas valdība ar to nespēj tik galā pārskatāmi un godīgi. Daudz efektīvāk ir radīt pārskatāmu un atvērtu mehānismu bez kvotām, kas sasniegtu līdzīgu politisku mērķi un būtu daudz lētāk un efektīvāk," viņš argumentē.

"Delnas" ieskatā, kvotu sistēma, par kuras ieviešanu šonedēļ vienojās valdošo koalīciju veidojošās partijas, skatāma par monopola izveidošanu uz kādu resursu.

Korupcijas pētnieki uzsver, ka Latvijā šobrīd nav mehānisma, kas ļautu nodrošināt atklātu un pārskatāmu kvotu izsniegšanu. Šāda mehānisma radīšana būtu dārga un neefektīva, turklāt pat tad, ja tas darbotos, esot paredzams, ka vēlme iegūt uzturēšanās atļaujas un pircēju rīcībā esošie finanšu resursi radītu augsni, lai  amatpersonas sistēmu izmantotu privāta labuma gūšanai.

"Delfi" jau ziņoja, ka, ņemot vērā valdošajā koalīcijā esošās Nacionālās Apvienības uzstājīgās prasības, koalīcija vienojusies no nākamā gada ieviest kvotas termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos. Gada laikā plānots atļaut  termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu par 700 darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, kuru vērtība ir vismaz 150 000 eiro un vēl par 100 darījumiem, kuros iegādāto nekustamo īpašumu vērtība ir vismaz pusmiljons eiro. 2015. un 2016. gadā kvotu paredzēts samazināt par 175 darījumiem katru gadu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!