Foto: F64

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) cer, ka koalīcijas partneri Nacionālajā apvienībā (NA) pieturēsies pie trešdien noslēgtās vienošanās termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas jautājumā, ceturtdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjers.

Panāktā vienošanās paredz, ka nākamgad termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana tiek ierobežota - tās tiks izsniegtas par 700 darījumiem, kuros investori ir iegādājušies nekustamos īpašumus, kuru vērtība ir vismaz 150 000 eiro un vēl par 100 darījumiem, kuros nekustamo īpašumu iegādes vērtībai būs jābūt vismaz pusmiljonam eiro.

Ceturtdien koalīcijas padomes ārkārtas sēdē premjers plāno ar koalīcijas partneriem fiksēt norunāto. Raidījumā viņš skaidroja, ka šāda vienošanās fiksēšana ir nepieciešama, lai vēlreiz pārrunāto izlemto un vairs starp kolēģiem nebūtu nekādu nesaprašanos.

Šonedēļ premjers tikās ar visiem koalīcijas biedriem, kā arī neatkarīgajiem deputātiem un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Jautāts, vai ar ZZS runāts tikai par budžeta jautājumiem vai arī apsvērta iespēja apvienību aicināt koalīcijā, premjers sacīja, ka runāts tikai par budžetu un to, kas ZZS tajā uztrauc.

 Par iespējamo koalīcijas parteru nomaiņu premjers runāja izvairīgi, sakot, ka viss ir pašu rokās un, ja partijas vēlēsies strādāt, tad tādas runas nebūs nepieciešamas.

Diskusijas par iespējamām izmaiņām termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmā notiek visu šo nedēļu.

Ekonomikas ministrija sākotnēji rosināja noteikt 1000 darījumu kvotu atļauju izsniegšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos, bet NA uzstāja, ka pieļaujami ne vairāk kā 750 šādi darījumi.

Politiskās konsultācijas ar koalīcijas partneriem un opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību premjers sāka pēc tam, kad NA pagājušajā nedēļā nepiedalījās balsojumā par 2014. gada valsts budžeta nodošanu komisijām, kā ieganstu minot to, ka nav panākta vienošanās par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmas maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!