Foto: M. Helds
Sestdien, 26. oktobrī, pulksten 17 Liepājas Leļļu teātrī ar Rūdolfa Blaumaņa lugas "Pazudušais dēls" iestudējumu Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris atzīmēs savas radošās darbības 65. dzimšanas dienu.

Jubilejas reizē savu talantu apliecinās abi izrādes aktieru sastāvi. Iestudējuma režisore ir Daina Kandevica, scenogrāfs - Andis Strods, galvenajā – Krustiņa - lomā – Mārcis Ļaksa un Rūdolfs Grūbe. Ieeja izrādē bez maksas.

Metalurgu Tautas teātris Liepājā darbojas kopš 1948. gada. Sākotnēji tas dibināts kā rūpnīcas "Sarkanais metalurgs" dramatiskais pulciņš. 1975. gadā par Metalurgu Tautas teātra mājvietu kļuva Metalurgu kultūras pils (tagad šai vietā atrodas Liepājas Olimpiskais centrs).

"Tas bija laiks, kad Metalurgu Tautas teātrī darbojās 40-50 cilvēku un katru sezonu tika iestudētas trīs vai četras izrādes. Regulāri notika arī dažādas skates, amatieru teātru svētki un salidojumi," atceras teātra režisore Daina Kandevica. Viņa Metalurgu Tautas teātra vadību uzņēmās 1979. gadā un veiksmīgi to turpina arī vēl patlaban.

Savulaik teātrī izrādes iestudējuši arī režisori un aktieri, kas tolaik strādāja Liepājas teātrī. Viņu pulkā bija Andrejs Migla, Pēteris Vīksna, Mirdza Mālkalne, Karmena Austruma un citi.

1980. gadā kolektīvam par izciliem panākumiem prestižajā amatierteātru festivālā "Baltijas rampa" Paņevežā Lietuvā tika piešķirts Tautas teātra nosaukums, kas padomju laikā noteica pašdarbības kolektīvu māksliniecisko līmeni.

80. gados Metalurgu Tautas teātris izauklēja arī trīs jauniešu studijas, kuru audzēkņi patlaban ir vairāku valsts teātru aktieri.

2005. gadā Metalurgu Tautas teātris piepulcējās Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra radošo kolektīvu saimei. Pašlaik teātrī darbojas 38 dalībnieki.

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris ik gadu iestudē jaunas izrādes, kuras atzinīgi novērtē gan skatītāji, gan eksperti. Ar 2008. gadā iestudēto Māras Zālītes lugu "Margarēta" teātris 2009. gadā piedalījās skatē "Gada izrāde 2008", kurā aktieri Ainars Krūms un Arvīds Kreināts tika nominēti titulu "Labākais aktieris" un "Labākais II plāna aktieris" iegūšanai. Arvīdam Kreinātam šis tituls arī tika piešķirts.

Atzīmējot 60 gadu jubileju, kolektīvs iestudēja Anšlava Eglīša lugu "Karmen, Karmen!", ar kuru, piedaloties skatē "Gada izrāde 2009", ieguva "Kurzemes Gada izrādes" titulu. Aigars Kārkliņš ieguva titulu "Labākais aktieris", bet Ērika Vecvagare saņēma diplomu par Spāres lomas atveidojumu.

Savukārt pagājušajā gadā Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" Metalurgu Tautas teātra interpretācija teātra ekspertu vērtējumā tika atzīta par Latvijas amatierteātru iestudējumu "Gada izrāde 2011", bet aktieris Aigars Kārkliņš par Ulda lomu šajā lugā saņēma titulu "Gada aktieris".

Pagājušā gadā teātris savus daiļrades cienītājus aicināja uz diviem jauniestudējumiem: Rūdolfa Blaumaņa lugu "Pazudušais dēls" un dzejas uzvedumu "Tik tuvu tev".

Arī nākamgad Metalurgu Tautas teātris savus skatītājus iecerējis priecēt ar diviem jauniestudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!