Foto: DELFI
Vērtējot pēdējā laikā radikāli dažādus viedokļus par Uzvaras pieminekli, kas uzvirmoja publiskajā telpā pēc portālā "Mana Balss" savāktajiem 10 000 parakstu par monumenta nojaukšanu, Ārlietu ministrija (ĀM) aicina necīnīties ar pagātnes pieminekļiem, bet gan "meklēt saskares punktus, kas ļautu kopīgi atbildēt nākotnes izaicinājumiem".

"Ievērojot diskusiju par pieminekli Pārdaugavā, Ārlietu ministrija atgādina, ka šī memoriālā būve ir 1994. gadā parakstītās Latvijas un Krievijas starpvaldību vienošanās par Latvijas teritorijā dzīvojošo Krievijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību objekts," paziņojumā medijiem norāda ĀM. Vienošanās paredz memoriālo būvju un masu apbedījumu vietu saglabāšanu un uzturēšanu, un līgumslēdzējas puses ir atzinušas, ka šie nosacījumi attiecas arī uz pieminekli Pārdaugavā, norāda ministrija.

Ārlietu ministrija ir pamanījusi Krievijas Ārlietu ministrijas 23. oktobra komentāru par šo jautājumu un norāda, ka tas atkārto patiesībai neatbilstošo un apzināti maldinošo viedokli par vēstures traktēšanu Latvijā.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs izplatījis paziņojumu, kurā nosodījis rosinājumu nojaukt Uzvaras pieminekli. "Šādi provokatīvi paziņojumi ir vēl viens pierādījums, ka Rīgas oficiālais virziens ir 2.pasaules kara notikumu falsifikācija, ko veicina Latvijas valdība, atbalstot zaimojošo iniciatīvu, kas skar pieminekli, kas simbolizē samierināšanos starp antihitleriskās koalīcijas veterāniem un bijušajiem latviešu leģionāriem," uzskata Lukaševičs.

Latvijas Ārlietu ministrija uzskata, ka šāda pieeja ir bezperspektīva un savu laiku izdzīvojusi. "Mūsu vēsture un pieredze ir bijusi traģikas pārpilna, ir bijuši kari, piespiedu mobilizācijas, nežēlīgas represijas un necilvēcīgas izsūtīšanas. Civilizēta, taisnīga un konstruktīva pieeja ir nepieciešama, lai šīs rētas varētu dziedēt. Šobrīd mūsu dienas kārtībā ir daudz aktuālu jautājumu, kas saistīti ar nākotnes attīstību. Tā vietā, lai pieliktu lielas pūles politizētai vēstures atspoguļošanai vai cīņai ar pagātnes pieminekļiem, Ārlietu ministrija aicina meklēt saskares punktus, kas ļautu kopīgi atbildēt nākotnes izaicinājumiem," teiks ĀM paziņojumā medijiem.

Jau vēstīts, ka Nacionālo Apvienību pārstāvošais tieslietu ministrs Jānis Bordāns ne tikai atbalstījis Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, bet arī pats ir par to parakstījies portālā "Mana balss".

Portālā "Mana balss" savākti vairāk kā 10 150 paraksti par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, taču Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) svētdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka neviens piemineklis Rīgā netiks nojaukts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!