Foto: DELFI Aculiecinieks
Rēzeknes reģionālās vides pārvalde lūgs valsts palīdzību Ičas upes un arī Aiviekstes upes piesārņojuma problēmas risināšanai, lai noskaidrotu ūdens piesārņojuma iemeslu un ar to saistītās masveida zivju bojāejas iemeslu, aģentūrai BNS pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Rēzeknes reģionālā vides pārvaldes direktore Ērika Ruskule.

Viņa norādīja, ka piesārņojuma avota noteikšana ir ļoti resursu ietilpīga un VVD to saviem spēkiem nevar nodrošināt, tādēļ piesārņojuma problēmas risināšanai tiks lūgta palīdzība valstiskā līmenī.

Jaunākā informācija liecina par neliela daudzuma mazu zivtiņu bojāeju arī Aiviekstē, norādīja vides pārvaldes direktore.

Kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) plānots veikt upes ūdens ekspresanalīzes, kuru laikā indīgā viela tiks noskaidrota ar izslēgšanas metodi, noskaidrojot, kuras vielas piesārņotajā ūdenī nav atrodamas. Tāpat VVD turpinās strādāt kopā ar zinātnisko institūtu "BIOR", atkārtoti ņemot piesārņotās upes ūdens paraugus.

Tāpat atbildīgie dienesti un pašvaldības, kuru teritorijās atrodas gan Ičas, gan Aiviekstes upes, par ūdens piesārņojumu brīdinās arī apkārtnē dzīvojošos iedzīvotājus, uzstādot īpašas brīdinājuma zīmes. Tāpat iedzīvotāji aicināti nelietot upju ūdeni, kā arī neatrasties upju tuvumā.

Pārtikas drošības, dzīvnieku un vides zinātniskā institūta "BIOR" sākotnējā informācija liecina par toksisku vielu klātbūtni. Veiktajās pārbaudēs nav konstatēti ne notekūdeņu, ne toksisku vielu izplūdes avoti. Jau detalizētāki analīžu rezultāti tiek gaidīti piektdien vai tuvākajās dienās.

VVD Rēzeknes reģionālā vides pārvalde piektdien sasauca apvienoto Civilās aizsardzības komisijas sēdi ar Balvu novada, Rēzeknes novada, Lubānas novada un Madonas novada pašvaldību pārstāvju, kā arī valsts amatpersonu piedalīšanos.

Valsts vides dienests (VVD) vērsies policijā saistībā ar masveida zivju bojāeju Ičas upē, kas sasniedzis nu jau arī Aiviekstes upi, un ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums. Policijai lūgts uzsākt kriminālprocesu par vides piesārņojumu, kas izraisījis būtisku kaitējumu. Ir ierosināta arī zivsaimnieciskā ekspertīze zivju resursiem nodarīto zaudējumu novērtēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!