Foto: DELFI Aculiecinieks
Ņemot vērā, ka Latviju otrdien varētu sasniegt spēcīgā vētra, kas naktī uz pirmdienu skārusi Lielbritāniju, glābēji aicina jau laikus parūpēties par savu un savu tuvinieku drošību un sniedz vairākus padomus, kā sevi pasargāt.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) norāda, ka spēcīgajam vējam cilvēkiem jāsagatavojas jau laikus, lai pasargātu sevi un apkārtējos no vētras radītajiem postījumiem.

Lai spēcīgais vējš nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības.

VUGD atzīmē, ka tieši mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

Tāpat glābēji iesaka sagatavot kabatas lukturīšus un pārliecināties, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts būs vienīgā iespēja uzzināt par notikušo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.

Daudzdzīvokļu māju iemītniekus VUGD aicina pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.

Privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tā nevar aizpūst.

Savukārt, ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā. Lai spēcīgais vējš neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina iespēju robežās negaisa laikā uzturēties telpās un tās pamest tikai galējas nepieciešamības dēļ.

Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību. Ja tomēr negaisa laikā atrodaties ārpus telpām, izvairieties pārvietoties un uzturēties zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, neejiet pāri tiltiem.

Glābēji iesaka aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas, kā arī, esot telpās,cilvēkiem nebūtu jāuzturas tiešā logu tuvumā. Lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis.

Ja negaisa laikā bērniem ir jādodas uz kādām nodarbībām, vēlams viņus pavadīt.

Glābēji aicina nelietot lietussargu - tas samazinās redzamību, pastiprināti uztvers vēja brāzmas un var savainot citus garāmgājējus.

VUGD arī aicina neaizmirst par ugunsdrošību. Ja negaisa rezultātā ir radušies elektrības pārrāvumi, lai pārvietotos pa māju, jāizmanto lukturītis. VUGD skubina neatstāt degošu sveci bez uzraudzības.

Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo negaisu, kā arī rīcību tās laikā, būtu jāatstāj ieslēgts radio vai televizors.

Tāpat negaisa laikā jūrā var veidoties augsti viļņi, tāpēc VUGD atgādina, ka tā laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā praktiski nav iespējams.

Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jāzvana VUGD pa tālruņa numuru 112.

Arī AS "Sadales tīkls" iepriekš norādījis, ka spēcīga vēja laikā iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, nav jātuvojas elektroietaisēm, ja tās skāruši koki vai zari vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Iedzīvotājiem konstatējot elektroiekārtu bojājumu vai defektu, par to ieteicams nekavējoties ziņot uzņēmuma Klientu servisam pa diennakts bezmaksas tālruni 80200404.

Lai operatīvi un sekmīgi novērstu bojājumu, iedzīvotāji aicināti nosaukt precīzu informāciju par bojājuma atrašanās vietu.

Arī apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company" (BTA) aicina visus iedzīvotājus jau savlaicīgi sagatavoties gaidāmajai vētrai. BTA pieredze liecina, ka visbiežāk vētras laikā postījumi tiek nodarīti ēku jumtiem un automašīnām, kas atstātas zem kokiem. Tāpat bieži vētras laikā ēkām tiek izsisti logi un sagrautas to piebūves vai nogāzti žogi, savukārt automašīnām nodara bojājumus krītoši zari vai lūstoši koki. Zaudējumus vētras laikā var nodarīt arī elektropadeves traucējumi.

Pērn BTA apdrošināšanas atlīdzībās par postījumiem, kurus nodarījusi vētra, izmaksāja vairāk nekā 35 tūkstošus latu.

BTA vairākkārt saņēma pieteikumus par nelaimes gadījumiem, kad cilvēks vētras laikā guvis traumu no sitiena ar kādu stiprā vēja pārvietotu priekšmetu, tāpēc aicina bez nepieciešamības neatstāt māju, bet uz ielas būt īpaši uzmanīgiem.

"Vētras laikā nekādā gadījumā nevajadzētu stāvēt zem vai tuvu elektropārvades līnijām! Noteikti daudz uzmanīgāk jāšķērso iela, jo vētras laikā būtiski pasliktinās redzamība un autovadītāji var laicīgi neieraudzīt kājāmgājēju. Savukārt automašīnu īpašniekiem būtu ieteicams automašīnas nenovietot zem kokiem, kur tos var apdraudēt krītoši zari, kā arī censties izvairīties novietot automašīnu dažādu tehnisko konstrukciju tuvumā, jo nereti automašīnām bojājumus nodara vējā norautas reklāmas izkārtnes vai metāla konstrukcijas," norāda BTA.

Latvijas Valsts ceļi norāda, ka stiprā vēja rezultātā uz ceļiem var tikt sagāzti nolauztie koki un to zari, radot šķēršļus satiksmei, kā arī var tikt nodarīti bojājumi satiksmes organizācijas līdzekļiem - ceļa zīmēm, apgaismojumam u.c.

Tāpēc uzņēmums aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai ceļam, bet arī vērot apkārtni un informēt Latvijas Valsts ceļu Satiksmes informācijas centru par apstākļiem, kas traucē vai apdraud satiksmi pa diennakts informatīvo tālruni 80005555.

Tāpat aicinām apsvērt iespēju neplānot braucienus stiprā vēja laikā, kā arī ar izpratni izturēties pret to, ka visu satiksmes šķēršļu operatīva novākšana būs apgrūtināta un prasīs laiku.

Sakarā ar meteorologu brīdinājumiem par laika apstākļu pasliktināšanos naktī uz otrdienu, SIA "Komunālā pārvalde" liepājniekiem atgādina, ka par pārvaldes atbildības jomām neatliekamos gadījumos ir iespējams zvanīt uz diennakts mobilo tālruni: 22011963. Bez minētā mobilā tālruņa, "Komunālās pārvaldes" klientiem ir iespēja sazināties, rakstot arī uz epastu: info@kpliepaja.lv vai izmantot mūsu sociālā tīkla kontu: twitter.com/kpliepaja.

Savukārt AS „Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, kā arī netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Iedzīvotājiem jau laikus būtu jāpadomā par savu sadzīves elektroiekārtu drošību vētras laikā. Ja tiek novērotas sprieguma svārstības, jāatslēdz ierīces, kuras tajā brīdī darbojas, piemēram, veļas mašīna, ledusskapis, televizors. Ja nepieciešams nodrošināt tikai atsevišķas elektroierīces, piemēram, apkures katlus vai datorus, šīm ierīcēm ir iespējams uzstādīt nepārtrauktās barošanas blokus (UPS jeb uninterrupted power supply). Savukārt ilgstošu elektroapgādes pārtraukumu gadījumā ir iespējams izmantot autonomos ģeneratorus. Nepieciešams laicīgi uzlādēt mobilos tālruņus, kā arī katram gadījumam sagatavot kabatas lukturīšus.

Pastiprinātā režīmā strādās AS „Latvijas elektriskie tīkli" pārvades sistēmas un apakšstaciju personāls, kā arī   AS „ Sadales tīkls" dispečeri un 60 operatīvās izbraukuma, kā arī remonta un celtniecības brigādes ir gatavas novērst bojājumus iespējami īsākā laikā. Nodaļās tiek apzināti rezerves materiāli - balsti, izolatori, u.c., kā arī darba kārtībā ir operatīvā tehnika. Nepieciešamības gadījumā tiks iesaistīts papildu personāls, sola uzņēmumā.

Uzņēmums atgādina, ka avārijas atslēgumu gadījumā sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā - vispirms elektroapgāde tiek atjaunota sabiedriskas nozīmes  objektiem - slimnīcām, skolām bērnudārziem, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji.

Atklājot bīstamu situāciju elektrolīniju vai elektroiekārtu tuvumā, piemēram, ja uz elektrolīnijas ir nogāzies vēja nolauzts koks, nemēģināt to novērst pašiem, bet ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!