Foto: LETA

Dienu pēc nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanas Saeimā uz sēdi sanāks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde, lai izvērtētu sarunu rezultātu ar politiķiem pedagogu algu palielināšanas jautājumā, kā arī lems par turpmākajām arodbiedrības aktivitātēm savu prasību īstenošanai.

Kā aģentūrai LETA sacīja arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško, aizvien aktuāls jautājums ir par streika rīkošanu nākamā gada pavasarī, jo patlaban izskatās, ka prasība par pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanu līdz 310 latiem nav ņemta vērā un nemainīgi tiek piedāvāti 295 lati par likmi.

Mikiško arī pastāstīja, ka trešdien tikušies ar partijas "Vienotība" frakciju un Finanšu ministrijas pārstāvjiem, lai atkārtoti pārrunātu jautājumu par pedagogu algu palielināšanu līdz 310 latiem no nākamā gada septembra, finansējuma apmēru augstākajai izglītībai un zinātnei. Taču sarunas bijušas nesekmīgas. Nākamajā gadā gan gaidāms 1,7miljonu eiro pieaugums augstākās izglītības studiju vietas bāzes izmaksu celšanai.

Runāts arī par to, ka nepieciešams pārskatīt finansēšanas modeli. Mikiško minēja, ka vēl joprojām nav iezīmēts pedagogu algu palielinājums 2015. un 2016.gadam. LIZDA vadītāja uzskata, ka Latvijā jārunā par izglītības sistēmas sakārtošanu un algas ir tikai viens no jautājumiem.

Valdes ārkārtas sēde plānota 7.novembrī.

Kā ziņots, 24.oktobrī piketā pie Saeimas bija ieradušies aptuveni 2000 pedagogu un zinātnieku no visas Latvijas, izsvilpjot valsts budžeta projektu un prasot cienīgu darba samaksu.

Mikiško iepriekš norādīja, ka šis ir pirmais solis un sākums protesta akcijām. Nākamais solis varētu būt streiks. Viņasprāt, politiķu vidū valda neizpratne, jo uz papīra algu pieliek, bet reālajā dzīvē pedagogiem algas tomēr nepalielinās. Viņa uzskata, ka nevar runāt par pārmaiņām un kvalitāti, ja tam neatvēl naudu. Mikiško sacīja, ka pedagogi ir gatavi reformām un pārmaiņām, taču akcentēja, ka mūsu pedagogiem ir zemākā alga Eiropā. Viņa izteicās, ka Latvija ir tuvu tam, lai zemo algu un skolotāju pārslodzes dēļ zaudētu izglītības kvalitāti.

Tāpat vēstīts, ka LIZDA padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu. Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!