Foto: LETA
Bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadītājs Aivars Straume pieļauj Ičas upē, iespējams, noglabātu indīgu vielu mucu izkustināšanu, bet savā praksē viņš neatceras gadījumu, kad ugunsdzēsībā izmantojamās putas būtu radījušas piesārņojumu, ko par iespējamo iemeslu zivju bojāejai piektdien minēja vides eksperti.

"Es varu tikai minēt, bet varbūt mācību laikā tika kaut kas skalots, izmantotas spēcīgas strūklas. Varbūt tur ir apslēptas mucas ar indīgām vielām, piemēram, lauksaimniecībā izmantojamiem pesticīdiem. Savā laikā atradām arī zemē ieraktas indīgo vielu mucas no padomju armijas laikiem," stāstīja bijušais VUGD priekšnieks.

Valsts vides dienests piektdien paziņojuma, ka Ičas upes zivju masveida bojāeju varēja izraisīt VUGD mācībās izmantotās toksiskās vielas. VUGD mācības 26.septembrī notika Balvu novadā kādā stāvlaukumā pie Ičas upes, kur imitēta autoavārija ar degvielas noplūdi.

Straume norādīja, ka ir jāpieprasa putu radītāja sertifikāts, lai pārliecinātos, vai tas var radīt kaitējumu.
"Man ļoti negribētos tam ticēt, jo putām parasti nav tāda iedarbība, no kā varētu iet bojā zivis. Gan vecie, gan jaunie putu radītāji ir nekaitīgi tādā daudzumā, kā lieto mācības vai ugunsgrēka nodzēšanai," teica Straume.

Jau ziņojām, ka pats VUGD par maz ticamu uzskata versiju, ka tā darbības vainojamas zivju bojāejā. Dienests apstiprina, ka mācībās Latgalē tika pielietotas putas, taču tās netika laistas ūdenī, bet gan ar tām noklāta zeme vairāku metru attālumā no upes.

Ražotāja sniegtais apraksts norāda, ka šī viela ļoti viegli biodegradējas. Līdz ar to, ņemot vērā ilgo laika posmu starp mācībām un konstatēto piesārņojumu, mācību norises vietā ķīmisko vielu klātbūtne strauji samazinājās, uzsver VUGD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!