Foto: Karalisko Jūras spēku 42. desanta bataljons
No 1. līdz 3. novembrim Daugavpils apkaimē notiks Eiropas Savienības kaujas grupas Latvijas rotas spēku uzturēšanas vingrinājums. Vingrinājumā piedalīsies visi Latvijas rotas zemessargi un karavīri, kopumā ap 120 dalībnieku, kas pilnveidos aizkavēšanas kaujas iemaņas.

No 1. jūlija Latvijas rota no 2. Zemessardzes novada sāka dežūru Lielbritānijas vadītajā Eiropas Savienības kaujas grupā, kuras sastāvā ir arī Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes un Zviedrijas vienības.

Pirmo reizi Latvijas kontingenta – rotas līmeņa vienības un štāba virsnieku - personālsastāva komplektēšana un sagatavošana dalībai Eiropas Savienības kaujas grupā notikusi, iesaistot tikai Zemessardzi.

"Šie galvenokārt 2. Zemessardzes novada Latgales zemessargi ir sabiedrības pārstāvji - brīvprātīgie, kuri nepieciešamības gadījumā ir gatavi nākt palīgā citām Eiropas Savienības valstīm dažādu krīzes situāciju novēršanā. Viņi ir augsti motivēti zemessargi, kuri īsā laika posmā intensīvi apguvuši un mērķtiecīgi pilnveidojuši šim nozīmīgajam uzdevumam nepieciešamās zināšanas un iemaņas," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Intensīva rotas personālsastāva apmācība sākās pērnā gada nogalē. Apmācības laikā zemessargi pilnveidoja militārās iemaņas un prasmes darbībai nodaļas un vada sastāvā. Aprīlī Ādažu poligonā notika nacionālais izvērtēšanas vingrinājums, kurā pārbaudīja Latvijas rotas spējas miera uzturēšanas operāciju veikšanā.

Pēc nacionālā izvērtēšanas vingrinājuma Latvijas rota devās uz Lielbritāniju, kur sekmīgi piedalījās kopējos vingrinājumos ar 42. desanta bataljonu, kas ir viena no trim Karalisko Jūras spēku 3. jūras kājnieku desanta brigādes vienībām. Eiropas Savienības kaujas grupas aktivizācijas gadījumā 42. desanta bataljons veidos tās kodolu, tam piesaistot Nīderlandes, Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas bruņoto spēku apakšvienības.

Savukārt jūnija sākumā vienība piedalījās un guva jaunu profesionālo pieredzi starptautiskajās militārajās mācībās "Saber Strike 2013".

2011. gada nogalē Lielbritānija izteica piedāvājumu Latvijai ar vienu kājnieku rotu iesaistīties tās vadītajā kaujas grupā. Savukārt jau nākamā gada sākumā tika organizēta šīs rotas personālsastāva atlase, tajā kā iespējamos kandidātus apzinot 1669 zemessargus.

Līdz šim Latvija Eiropas Savienības kaujas grupā ir piedalījusies vienreiz - 2010.gadā. Savukārt nākamā Latvijas karavīru dežūra Eiropas Savienības kaujas grupā tiek plānota 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!