Foto: DELFI Aculiecinieks
Kamēr ugunsdzēsēju komandieri turpina noliegt iespējamu dzēšamo putu nonākšanu ūdenī, kāda aculiecinieka stāstītais Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" vedina domāt par upes piesārņošanu. Aculiecinieks norāda uz to, ka putas ne tikai nokļuvušas ūdenī, bet putu baloni mazgāti upē, svētdien ziņoja "de facto".

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) septembra beigās notikušajās mācības tika inscenēta vieglās mašīnas sadursme ar degvielas vedēju, ko simulācijā aizvietoja dienesta Ņiva un ūdens muca, no kuras benzīna vietā liets ārā Ičas upes ūdens. Dedzis nekas neesot, bet ugunsdzēsēji avārijas vietu noklājuši ar putām.

"Putas patiešām tika padotas, imitējot avārijas vietas noklāšanu. Es nepieļauju tādu varbūtību, ka upē kaut kas nokļuva," saka VUGD Balvu daļas komandieris Guntis Magone.

Tomēr "de facto" Balvos sastop ugunsdzēsēju, kura stāstītais ir diametrāli pretējs komandiera teiktajam. Vīrietis, kurš nevēlas atklāt savu vārdu, bijis klāt mācībās un redzējis, kā kolēģi no Tilžas posteņa Ičas upē skalojuši putu balonus. Tas nozīmē, ka upē varētu būt nonākusi ķīmija koncentrētā veidā.

"Putas gāja pa gaisu un lija ūdenī. Tilženieki pēc tam vēl mucas [upē] skaloja, lai pierādījumu nav," saka ugunsdzēsējs.

Tilžas postenī šādas darbības neatzīst, aicina runāt ar priekšnieku Balvos, kurš arī "de facto" neatzina nekādas kļūmes.

Ugunsdzēsējs, kurš apgalvo, ka putas apzināti ielaistas upē, gatavs šādu liecību sniegt arī izmeklētājiem.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad institūtam "BIOR" neizdevās atklāt noslēpumainu vielu, kas oktobra vidū izraisīja masveida zivju bojāeju Ičas upē, Vides valsts dienests (VVD) neatlaidās un turpināja meklēt iespējamo "zivju slepkavu", un rezultātā aizdomas krita uz VUGD mācībās izmantoto toksisko vielu. Savukārt VUGD šos pārmetumus gan kategoriski noliedz.

Zivju masveida bojāeju Ičas upē, visticamāk, ir izraisījusi kāda viela, kas ļoti ātri bioloģiski noārdās vai neuzkrājas zivs organismā, tāpēc Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūtam "BIOR" šo vielu atklāt tā arī nav izdevies.

Jau 25.oktobrī atkārtota zivju bojāeja Ičas un Aiviekstes upē nav konstatēta, tāpat vairs nepastāvēja draudi piesārņojuma nokļūšanai Daugavā. Zivju izmiršana no, iespējams, toksiskām vielām konstatēta ne vien Balvu novada Ičas upē, bet jau arī Aiviekstē.

VVD saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asaru, sapalu un citu zivju.

Ičas upe atrodas īpaši aizsargājamā "Natura 2000" teritorijā un ugunsdzēsējiem arī bija pienākums par mācībām informēt Vides dienestu, ko tie nebija izdarījuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!