Foto: Sanita Aizupiete
Oktobra sākumā Rēzeknes pilsētas dome izsludināja zīmējumu konkursu "Māla pikuča ceļojums pa Rēzekni" bērniem vecumā no 10 līdz 14 gadiem, konkursa galvenā balva – brauciens uz Baltkrievijas pilsētu Braslavu 2. un 3. novembrī un piedalīšanās divu dienu radošajā keramikas darbnīcā.

Konkurss tika organizēts projektā "Kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana Rēzeknes un Braslavas reģionā", un tā galvenais mērķis bija rosināt interesi par dzimtās puses vēsturi, kultūru un tradīcijām un iesaistīt jauno paaudzi Rēzeknes reģiona kultūrvēstures mantojuma attīstības un saglabāšanā.

Pirmais radošo darbu konkurss notika februārī un martā, un toreiz jaunajiem rēzekniešiem tika piedāvāts uzrakstīt eseju un pafantazēt, kādu viņi gribētu redzēt Rēzeknes Festivāla parku. Bija ļoti daudz interesantu un neordināru priekšlikumu, un galvenais, ka daļa no tām rezultātā tika īstenota parka rekonstrukcijas laikā. Pirmā konkursa uzvarētāji martā Baltkrievijas pilsētā Braslavā piedalījās radošajā darbnīcā - jostu aušana uz dēlīšiem.

Šoreiz konkursa dalībniekiem tika piedāvāts pafantazēt par māla pikuča ceļojumu pa mūsu pilsētas ielām un atainot tā pārvēršanos par skaistu, unikālu māla izstrādājumu. Zīmējumos gribējās redzēt, kur, pēc māla pikuča (gatava māla izstrādājuma – vāzes, svečtura, statujas) domām, viņam ir vislabākā vieta Rēzeknē.

Patīkami pārsteidza konkursa dalībnieku lielā aktivitāte, un žūrijas locekļiem bija grūti izvēlēties labākos darbus. Kāds konkursa uzdevumu uztvēra ar humoru un atainoja māla pikuci kā modernu pusaudzi, kāds, tieši otrādi, ļoti rūpīgi atainoja visu māla pikuča ceļu no keramiķa virpas līdz muzeja plauktam.

Daudzos zīmējumos ir redzams Latgales kultūrvēstures muzejs, "GORS", piemineklis "Vienoti Latvijai" un, protams, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs "Zeimuļs".

Katrs zīmējums savā ziņā bija interesants, tomēr par konkursa "Māla pikuča ceļojums pa Rēzekni" uzvarētājiem, pēc žūrijas domām, kļuva Zane Binduka, Maksims Bogdanovs, Lana Burceva, Viktorija Reble un Viktorija Valujeva, kas arī piedalījās divu dienu keramikas radošajā darbnīcā Braslavā 2. un 3. novembrī.

Projekta vadītājs Georgijs Orlovs vēlreiz uzsvēra, ka izvēlēties labākos darbus bija tiešām grūti. "Tā kā visi zīmējumi bija savā ziņā interesanti, mēs gribam pateikties visiem konkursa dalībniekiem un aicināt viņus piedalīties Starptautiskajā vizuālās mākslas plenērā, kas notiks Rēzeknē 9. un 10. novembrī," teica projekta vadītājs.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 359 875,02 eiro (955 725,60 latu), tajā skaitā 1 223 887,52 eiro (860 153,03 lati) – Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!