Foto: F64
Pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājas lapu izskats, liecina Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija.

Mājas lapās parādījušies uzraksti, ka to darbība tiek pārtraukta un šīs lapas drošības parametri neatbilst NATO Kiberaizsardzības izcilības centra prasībām. Turklāt paziņojumā tiek pieminētas pašreiz notiekošās NATO mācības "Steadfast Jazz 2013", kā arī pievienots Alianses logotips.

Papildus tam trīs Baltijas valstu un Polijas aizsardzības nozares, kā arī citu nozaru darbinieki ir saņēmuši viltotas e-pasta vēstules, kas izsūtītas NATO Kiberaizsardzības izcilības centra vārdā.

Vēstulēs norādīts, ka mācību "Steadfast Jazz 2013" laikā Centrs ir pārbaudījis drošības sistēmas un konstatējis, ka saņēmēja pārstāvētās iestādes informācijas drošība neatbilst Centra un arī NATO kiberdrošības prasībām. Tāpat norādīts, ka plašāku informāciju iespējams uzzināt, kontaktējoties ar NATO Kiberaizsardzības izcilības centru.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību informēt CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju - par līdzīgiem incidentiem.

Jau ziņots, ka Sestdien Polijā un Baltijā sākas vērienīgas NATO mācības, kurās pārbaudīs Ziemeļatlantijas alianses Reaģēšanas spēku (NRF) gatavību. Kara spēles notiek saspringtā mirklī Rietumu un Maskavas attiecībās – nesen kaimiņvalsts aizvadīja militārās mācības "Zapad 2013", bet novembra beigās Viļņā notiks ES – Austrumu partnerības samits, kurā no Krievijas ietekmes sfēras var aiziet Ukraina.

"Steadfast Jazz 2013", kas būs 20 gadu laikā svarīgākās NATO mācības, piedalīsies aptuveni 6000 karavīru, 350 transportlīdzekļu, 60 lidaparātu, 12 kuģu un zemūdene no vairākām alianses dalībvalstīm. Mācības notiks līdz 9.novembrim. Tajās Latvijas Ādažu bāzē un citu Alianses dalībvalstu štābos norisināsies komandvadības mācības, bet poligonā Polijā daudznacionālie spēki piedalīsies lauka vingrinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!