Latvijā ar raidītāju aprīkotā "Dzīvības lidojuma" projekta melnā stārķa Doras iespējamais nāves iemesls ir elektrības vadi, secināja ornitologi, apskatot fotogrāfijas no Doras nāves vietas, piektdien ziņoja LNT "Ziņas".

Doras signāls ir pazudis, un, ņemot vērā, ka pirms tam putns ilgāku laiku nekustējās, ornitologi uzskatīja, ka putns ir beigts un pie tā ir ticis kāds maitēdājs. Taču pēc tam signāls atkal uztverts - tas atradās kādas mājas pagalmā Hartumā, un eksperti pieļāva, ka kāds ir atradis raidītāju.

Piektdien vietējais "Wild Life" aktīvists, palīdzot Latvijas ornitologiem, apmeklēja šo māju, atguva raidītāju, bet vēlāk atrada arī vietu, kur gāja bojā Dora. Ornitologs Māris Strazds, aplūkojot palīga uzņemtās fotogrāfijas, pieļāvis iespēju, ka Dora ir sapinusies elektrības vados, guvusi traumas un tālāk nebija spējīga turpināt ceļu, un pie viņas ticis kāds maitēdājs.

Jau ziņots, ka Dora kopumā ceļā uz siltajām zemēm pieveica 5860 kilometrus, tikusi aiz Hartumas, taču tad viņas signāls pazudis. Ornitologi spriež, ka putns gājis bojā, jo pirms signāla pazušanas putns vairs nekustējās.

Lidojumu turpina Tince un Oga, kas tagad atrodas Sudānā, Agneses signāls pazuda, bet, visticamāk, sliktu sakaru dēļ, bet Mellene, kuras signāls iepriekš pazuda Sīrijā, "atradās" Sudānā, pie Nīlas.

Septembra vidū Ukrainā nošauts melnais stārķis Guste, pirms tam Kaļiņingradā gāja bojā stārķis Dace. Iepriekš Baltkrievijā gāja bojā stārķis Santa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!