Foto: LETA
Uzņēmuma "Raganu ķēķis" pārstāvji lūgs Rīgas domes deputātu Jāni Šmitu (GKR) atvainoties par uzņēmumam veltītajiem publiskajiem apvainojumiem, pretējā gadījumā solot tiesāties.

Zvērināts advokāts Andris Mucenieks, kurš pārstāv SIA "Raganu ķēķis", portālam "Delfi" pastāstīja, ka šobrīd tiek gatavota vēstule Šmitam, kurā lūgs deputātu atvainoties par viņa izteikumiem Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē.

Šmits, kurš jau iepriekš izcēlies ar spilgtām runām, novembra sākumā izteicās, ka "tādām lietām kā "Raganu ķēķis" un visādiem citiem mošķiem pašā Rīgas sirdī, Doma laukumā, nevajadzētu atrasties". Deputāts uzskata, ka šāds iestādes nosaukums aizskar cilvēku reliģiskās jūtas.

Advokāts uzskata, ka ar Šmita publiskajiem izteikumiem nodarīts personisks kaitējums SIA "Raganas ķēķis" reputācijai. Uzņēmuma vadītājs Ivars Grants vērsies pie advokāta, lūdzot juridisko palīdzību, uzskatot, ka uzņēmuma salīdzināšana ar mošķiem aizskar tā reputāciju, tāpēc deputātam pieklātos atvainoties. Mucenieks norādīja, ka SIA nosaukums ir reģistrēts atbilstoši Latvijas likumdošanai un noteiktajai kārtībai, tāpēc galvaspilsētas domes deputātam vajadzētu atturēties no tā salīdzināšanas ar mošķiem. Rīgā ir dažādi krogi un kafejnīcas, kuru nosaukumi cilvēkos var raisīt divdomīgas asociācijas, norādīja advokāts.

Šīs nedēļas laikā advokāts sagatavos vēstuli deputātam, kurā lūgs viņu komitejas sēdē atvainoties uzņēmumam, bet, ja tas netiks izdarīts, tad Mucenieks vērsīsies tiesā. Ja nonāks līdz tiesai, uzņēmuma pārstāvis lūgs arī atlīdzināt kaitējumu, kas noradīts ar domnieka izteikumiem. Pagaidām prasības summu advokāts nosaukt nevarēja, bet norādīja, ka summa būs atkarīga no tā, cik daudz reižu dažādos medijos cilvēki būs apskatījušies rakstu par Šmita izteikumiem. Summa varētu būt līdz pieciem tūkstošiem latu, un to Grants ziedotu kādai kristīgai organizācijai.

Mucenieks uzskata, ka šādai prasība varētu būt arī preventīva nozīme, kas, iespējams, liktu aizdomāties deputātiem par to, ko viņi publiski runā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!