Foto: Publicitātes foto
Aglonas novadā skaisti nosvinēta Latvijas neatkarības 95. gadskārta. Godināts Aglonas novada Gada cilvēks, pasniegtas Gada balvas, katrā pagastā sveikti panākumiem bagātākie un centīgākie iedzīvotāji.

17. novembrī kopīgā svinību brīdī ļaudis pulcējās Aglonas kultūras centrā. Patriotiskā noskaņa bija jūtama visa koncerta laikā, klātesošie atsaucīgi, ar skaļiem aplausiem atbalstīja ikvienu uzrunu, koncerta priekšnesumu, īpaši uzgavilējot suminātajiem novadniekiem.

Aglonas novada Gada cilvēks - Olga Jemeļjanova (SAC "Aglona" medmāsa) par ilgstošu un nopelniem bagātu, priekšzīmīgu darbu veselības aprūpes jomā. Jemeļjanova par medicīnas māsu strādā jau 41 gadu, ar atsaucību, augstu atbildības sajūtu rūpējas par saviem pacientiem.

Apbalvojums "Gada balva"

Izglītībā – Ivetai Soldānei (Aglonas bazilikas Kora skolas skolotāja) par sasniegumiem pedagoģiskajā darbā, izciliem sasniegumiem konkursos, par novada vārda popularizēšanu valstī. Soldāne par pedagogu strādā 27 gadus. Par sasniegumiem apbalvota ar Preiļu rajona Atzinības rakstu, Latvijas Nacionālā kultūras centra atzinības rakstu. Daudzi skolotājas audzēkņi piedalījušies valsts nozīmes konkursos, ieguvuši godalgotas vietas.

Veselības aizsardzībā un sociālajā aprūpē – Valentīnai Leontjevai (Grāveru pagasts, audžumāte) par ieguldīto darbu novada iedzīvotāju sociālās labklājības nodrošināšanā un veselības aprūpē. Leontjeva kopš 1993. gada nesavtīgu mīlestību, rūpes un laiku veltījusi 18 audžubērniem.

Sportā – Valentīnai Jankevičai (Šķeltovas pamatskolas sporta skolotāja) par sasniegumiem un novada vārda popularizēšanu. Jankeviča aktīvi trenē savus audzēkņus, ieaudzina jauniešiem izpratni par veselīgu dzīvesveidu. Skolotājas audzēkņi sasnieguši labus rezultātus sporta sacensībās novadā un reģionā.

Sabiedriskajā darbībā – Igoram Platonovam (Grāveru pamatskolas vēstures, krievu valodas, ģeogrāfijas skolotājs) par aktīvu sabiedrisko darbību un ieguldījumu novada popularizēšanā. Platonovs popularizējis novada vārdu Latvijā un Krievijā. Iegūta 2.vieta starptautiskā konkursā "HANZA – laika tīkls", organizējis 1812. gada karavīru pieminekļa uzstādīšanu Grāveros, vairāku mājas lapu redaktors.

Aglonas novada interešu izglītības speciāliste Lolita Kaļāne pasākumā pasniedza LR Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra atzinības rakstus par patriotisma un valstiskās identitātes stiprināšanu: Aglonas vidusskolas skolotājai Lilijai Melderei; Aglonas internātvidusskolas skolotajai Anitai Vaivodei; Aglonas internātvidusskolas skolotajai Dzintrai Rateniecei; Aglonas internātvidusskolas direktora vietniecei Mārai Ušackai.

Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra atzinība par ieguldījumu pilsoniskā un patriotiskā pasākumu cikla "Mana Latvija" organizēšanā Aglonas novada skolām.

Aglonas novada domei tika pasniegta LR Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra pateicība par veikumu Dziesmu un Deju svētku tradīcijas stiprināšanā.

Aglonas bazilikas priesteris Bernards Vagalis svētku dalībniekiem atgādināja par vissvarīgāko – brīvības būtību, cik ikvienam no mums svarīga ir brīvība. Cilvēks kāro būt neatkarīgs, grib darīt to, ko vēlas, tomēr pār to visu ir jābūt atbildībai, pienākumam un arī mīlestībai pret Dievu.

Svētku turpinājumā skatītāji varēja iedegt prieka un lepnuma dzirksti, uzkrāt spēkus jauniem darbiem kopā ar muzikālajiem kolektīviem – Aglonas bazilikas jaukto kori (vadītāja Ieva Lazdāne), vokālo ansambli "Knifs"(vadītāja Guntra Kuzmina) no Rēzeknes, Preiļu Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestri (vadītājs Oļegs Kolesničenko).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!